Herfst 2018

Uit Wervelingen Herfst 2018

Niet ziek, maar muziek maken

Zie je door verkeerde houding ook scoliose? Jazeker, ook dat komt voor. We kunnen ons wel iets voorstellen bij violisten of een tubaspeler die zich als het ware om hun instrument heen draaien en daardoor een scoliose ontwikkelen. Bij tijdig ingrijpen kan deze functionele verkromming door oefeningen nog wel recht getrokken worden. En ook voor musici geldt natuurlijk dat lichamelijk en geestelijk fit blijven een voorwaarde is om in dit zware beroep te kunnen blijven functioneren. Dus bewegen en liefst sporten zijn eigenlijk een must.

lees meer…

Verdraaid lastig

‘’Ik wil graag de stap zetten om op mijzelf/op kamers te gaan wonen. Hebben jullie tips hoe ik dit aan moet pakken? Ik moet dan natuurlijk ineens huishoudelijke dingen gaan doen maar hoe doen jullie dit met energie en met pijn? ’’

Op deze vraag kwamen verschillende praktische reacties.

lees meer…

Ervaringen ; interview

Samen met haar man Alexander en twee zoontjes Max en Ruben woont Annick in een twee-onder-een-kap woning in het Groningse Hoogezand. Ik heb met haar een gesprek over teennagels knippen, IKEA-trapjes en kinderen.

“Ik was elf jaar toen het in het ziekenhuis werd ontdekt en op mijn twaalfde ben ik geopereerd in het vroegere Academisch Ziekenhuis Groningen (nu UMCG, red.). Het ging eigenlijk allemaal heel snel. Ik schrok ervan, maar aan de andere kant heb ik er ook niet veel bij stilgestaan.” Annick vertelt dat ze het jammer vindt dat ze geen foto’s heeft van haar rug van voor de operatie. Ondertussen laat haar man Alexander een foto zien van Annick’s rug na de operatie. Ik zie twee bochten en het valt mij meteen op dat er ondanks de operatie nog een aanzienlijke kromming aanwezig is.

“De scoliose was, zoals de arts zei, erg stug. Hij vertelde dat ik geopereerd moest worden, om erger te voorkomen. Maar het is niet gelukt om de bochten in mijn rug te corrigeren.

lees meer…

Werveldingen4YOU!

  • My American Dream
  • Interview met Rik
  • Apps4you
lees meer…

Scoliose in de pers

In een 2-tal artikelen in het AD en de Telegraaf is aandacht geweest voor scoliose en scoliose operaties.

lees meer…

In deze editie