Uit Wervelingen Herfst 2021
10 jaar EOS
Naast de nog steeds veelvuldig in gebruik zijnde röntgenapparatuur, waarbij door middel van röntgenstraling een foto kan worden gemaakt van de botten en/of wervelkolom, is ruim tien jaar geleden een nieuw apparaat ontwikkeld in Frankrijk: de EOS.
Slechts enkele ziekenhuizen maken reeds langere tijd gebruik van een EOS, waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen (hierna: UMCG).
lees meer…
Ervaringsverhaal : bracing in de jaren 70
Mijn tante (eind 50) heeft net als ik een aardige S-bocht. Zij droeg hier in de jaren ‘70 in haar tienerjaren een korset voor. Omdat ik graag wilde weten hoe dit voor haar was, heb ik via een interview een kijkje terug in de tijd te kunnen nemen.
Hoe kijk jij verder terug op de periode dat je de brace droeg?
Nou ja, als een ervaring. Ik denk wel dat het goed geweest is. Al weet je dat natuurlijk niet zeker. Toch neemt een scoliose uiteindelijk letterlijk een eigen draai, hè, dat ontwikkelt zich naarmate je ouder wordt. Die wetenschap heb ik nu, die had ik vroeger niet. Ik kijk er ook niet op terug van ‘was dat wel nodig geweest’ of ‘hadden we dat wel moeten doen?’ Nee hoor, zeker niet. Ik weet ook dat er over een operatie gesproken is, maar dat dat niet mogelijk was, staat me bij. Dus dit was ook een optie en ik denk dat een korset toen de beste optie was.
lees meer…
Verdraaid lastig & zwangerschap
De vaste rubriek ‘Verdraaid lastig’ stelde afgelopen periode de vraag :
“Hoe heb jij de zwangerschap, in combinatie met jouw scoliose ervaren?”
Lees een aantal reacties in het Herfst nummer van Wervelingen.
lees meer…
Werveldingen 4 YOU
- Hallo allemaal !
- Journalistiek
- Au Pair tijd
- Polls
- Apps4you
- Vakantie bucketlist
lees meer…
Zwangerschap & scoliose
Verslag van een interview.
In het herfst nummer en het komend nummer interviewen we twee moeders over hun ervaring met zwangerschap en moeder zijn. Kortgeleden is Charlotte Bovee moeder geworden van een zoon, die nu 11 maanden oud is.
Haar scoliose liet haar goed nadenken over een eventuele zwangerschap.
lees meer…
Design Driven Innovation
Verslag van een interview.
Sanne-Lies studeerde in juni af volgens de ‘Design Thinking Methode’. Vóór haar afstudeeronderzoek nam ze contact op met onze vereniging. Als eigenaresse van een forse scoliose nam ze deze aandoening als uitgangspunt voor haar onderzoek.
Haar onderzoeksvraag ‘Hoe kan door middel van een innovatief ontwerp existentiële eenzaamheid dragelijker worden bij patiënten met een (tijdelijke) fysieke beperking ?’ kwam hieruit voort.
Het probleem onderzocht ze breed. Ze deed veldonderzoek en voerde gesprekken met mensen uit de doelgroep met een verschillende, al dan niet tijdelijke, beperking. Ze sprak ook mensen zonder beperking ter vergelijking en sprak ook artsen en therapeuten.