Lente 2015

Uit Wervelingen lente 2015

Congenitale scoliose, wat is dat?

Congenitaal betekent: aangeboren. Congenitale scoliose ontstaat door een of meerdere aangeboren wervelafwijkingen, zoals halve wervels of wervels die aan een kant aan elkaar vastgegroeid zijn. Veel congenitale wervelafwijkingen zitten op meer dan één plaats in de wervelkolom. Deze afwijkingen ontstaan tijdens de eerste zes weken van de zwangerschap als het weefsel en de structuur van de wervelkolom worden gevormd.

lees meer…

Voor kinderen met ernstig vergroeide ruggen is het een zegen, maar:

‘Er is geen geld voor ‘revolutionaire’ operatietechniek’

Begin vorig jaar was het ‘breaking news’ in de media: in het Universitair Medisch Centrum Utrecht was voor het eerst een magnetisch uitschuifbare correctiestaaf aangebracht in een vergroeide rug. Een revolutionaire operatie werd het genoemd. Nu we meer dan een jaar verder zijn, willen we graag van prof. dr. R.M. Castelein, hoofd orthopedie in het UMCU, weten hoe de stand van zaken is op dit moment.

lees meer…

Spineguide – de ontwikkeling van een nieuwe behandelmethode voor scoliosepatiënten

In het zomernummer 2010 van Wervelingen stond een artikel over het onderzoek, genaamd ‘Spineguide’, naar een nieuwe behandelmethode voor patiënten met scoliose. Dr. Chris Arts had dat jaar subsidie gekregen om verder onderzoek te doen. Het gaat om een 3D-correctie van de afwijking door middel van nieuwe chirurgische technieken en materialen. Hoe is de stand van zaken op dit moment?

lees meer…

“Mijn dochter vindt dat zij veel baat heeft bij de Dorntherapie” (ervaringsverhaal)

Interview met de moeder van een meisje met scoliose dat door het volgen van de Dorntherapie een stuk minder last heeft van haar rug. Ze wil dit graag onder de aandacht brengen van andere scoliosepatiënten.

lees meer…

Uit Werveldingen4YOU!

“Binnenkort hoop ik weer op het volleybalveld te staan!” (Ervaringsverhaal van een jongen van 15).

lees meer…

Geen spijt van studiekeuze!

Lichtpuntje

Zes dingen die helpen als je je rug zat bent

lees meer…

In deze editie