Lente 2018

Uit Wervelingen Lente 2018

Project “Rug in de groei” –  3 jaar later

Drie jaar geleden interviewde ik Monique Kwaspen en Ellen Kepers, beiden oefentherapeut Cesar. Zij hadden het screeningsproject ‘Rug in de groei’ voor rugafwijkingen opgezet in Weert.

Het valt op dat het percentage kinderen met een afwijking aan de wervelkolom gestegen is. Is daar een verklaring voor?

Monique en Ellen zijn zeker niet anders gaan screenen. Een mogelijke verklaring is dat kinderen op vroegere leeftijd met tablets en telefoons bezig zijn en daardoor in een verkeerde houding zitten. Tot een paar jaar geleden kregen kinderen een telefoon als ze naar het voortgezet onderwijs gingen. Tegenwoordig vaak al in groep 7.

lees meer…

Ervaringen ; van een 86-jarige mevrouw

De 86-jarige mevrouw van Asten vertelt over haar leven met scoliose en het ene korset na het andere.

Voorzorgsmaatregelen.
Opmerkelijk genoeg heeft mevrouw van Asten weinig pijnklachten. Of eigenlijk heeft ze elke dag wel iets waar ze last van heeft, maar ze houdt gewoon niet van zeuren. De laatste tijd heeft ze toch weer last van haar nek, daarom neemt ze een paar keer in de week een paracetamol. Voor ze het clusterkorset kreeg, had ze wel veel hoofdpijn, maar dat werd een stuk minder toen ze het korset ging dragen. Om zo lang mogelijk fit te blijven gaat ze wekelijks naar de fysiofitness voor senioren. “Dat is heel gezellig en we lachen veel!”

lees meer…

Verdraaid lastig ; De start van een nieuwe rubriek in Wervelingen voor jongeren vanaf 18 jaar.

Hoe fijn is het als een leeftijdsgenoot weet waarover je praat en met je mee kan denken over je vragen? Daarom starten we een nieuw onderdeel in Wervelingen, ‘Verdraaid lastig’ waarin geschreven zal gaan worden voor en door jongeren van rond de 18 tot 30 jaar.

lees meer…

Braces : de meest voorkomende varianten.

Dat braces kunnen helpen om verdere verkromming van de wervelkolom tegen te gaan is inmiddels een gegeven.

Met name de resultaten van het onderzoek Bracing in Adolescent Idiopathic Scoliosis Trial zijn belangrijk geweest in het vaststellen hiervan. De onderzoekers van deze studie konden in 2013 de resultaten in een van de meest vooraanstaande medische tijdschriften ter wereld publiceren.

Er bestaan echter veel verschillende braces, en helaas zijn er maar weinig goede onderzoeken die de resultaten van verschillende braces met elkaar vergelijken.

Op basis van de huidige gegevens kan daarom niet geconcludeerd worden of de ene brace een beter resultaat geeft dan de andere.

lees meer…

Werveldingen4YOU!

  • Huis- tuin- en keuken dingetjes
  • Interview met Twan Rebel
  • Apps4you
 lees meer…

In deze editie