Lente 2019

Uit Wervelingen lente 2019

Onwetendheid bij (sommige) huisartsen baart zorgen ….

“Wat opvalt tijdens mijn telefoondiensten is een regelmatig terugkerende klacht dat de huisarts het niet nodig acht om iemand door te verwijzen naar het ziekenhuis voor onderzoek door een orthopeed. Er wordt vaak gezegd: “ga eerst maar naar de fysiotherapeut” of: “laten we het nog even een jaartje aankijken”.

lees meer…

Onderzoek naar depressie bij scoliose

Scoliose brengt dikwijls een vervorming in het uiterlijk met zich mee. Naast het fysieke ongemak dat een scoliose kan geven, kan het ook psychologische effecten hebben en de mentale gezondheid verstoren. In een recent verschenen artikel werd de mate van depressie vergeleken tussen patiënten met juveniele idiopathische scoliose (JIS), oftwel kinderen van drie tot circa tien jaar en patiënten met adolescente idiopathische scoliose (AIS), jongeren van tien tot achttien jaar, die een brace dragen.

lees meer…

Ervaringsverhaal : “Ik ben mij nu meer bewust wat ik heb ….”

Tijdens het scoliosecafé in Zwolle kwam ik in gesprek met de 23-jarige Iris Bos. Ze woont op kamers in de stad Groningen. Voorheen woonde ze bij haar ouders en zus in Uithuizermeeden, een klein dorp bovenin de provincie Groningen. Ik sprak met haar over haar ervaringen in het scoliosecafé en hoe zij omgaat met haar scoliose.

lees meer…

Nieuws : Prinses Eugenie wil anderen inspireren

Opeens was ze ‘anders’ dan andere kinderen en ze zag erg op tegen het onbekende. Tegenover de buitenwereld liet Buckinham Palace weten dat de princes een ‘kleine operatie’ moest, maar volgens de prinses was dat niet de hele waarheid. De operatie nam acht uur in beslag en daarna duurde het nog een hele tijd voor ze weer buiten kon gaan spelen. Het maakte haar boos en verdrietig.

lees meer…

Slaap & scoliose

Kleinschalig onderzoek naar slaap en scoliose In 2016 deed Hidde Hulshof een kleinschalig onderzoek naar slaap en scoliose. Een aantal mensen met scoliose droegen ‘s nachts een Slaap ID, wat onder andere hun houding in bed in kaart brengt. Hieruit bleek dat er ‘s nachts weinig gedraaid wordt en dat op de rug slapen een voorkeurshouding is.

lees meer…

Werveldingen4YOU!

• Verdraaid lastig

• Storytime

lees meer…

In deze editie