Lente 2022

Uit Wervelingen Lente 2022

Chronische rugpijn; hoe verder?

Chronische rugpijn kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks leven. Als de pijn langer dan drie tot zes maanden aanwezig is spreken we van chronische pijn of tegenwoordig ook wel aanhoudende pijn genoemd. Het is niet zo dat bij chronische pijn altijd een medische verklaring gevonden kan worden. Soms is de pijn (deels) medisch te verklaren wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een duidelijke aandoening zoals een scoliose of hernia.

lees meer…

Landelijk congres: Scoliose – de stand van zaken

20 november 2021 vond een landelijke bijeenkomst plaats, georganiseerd door de scoliose vereniging. Er was veel belangstelling en uit heel Nederland sloten mensen aan. Een korte impressie van de sprekers op deze dag.

lees meer…

Topsport is ook met een “ander” lichaam mogelijk

Wat scoliose mij heeft gebracht Ik heb heel veel discipline en doorzettingsvermogen om te trainen en hoewel dit waarschijnlijk deels mijn karakter is, denk ik dat het vooral komt door mijn scoliose. Mijn revalidatie was zwaar en ik heb hard moeten werken om minder last van mijn rug te hebben en op hoog niveau te kunnen klimmen; dat heeft me ook wel het vertrouwen gegeven dat ik het kan.
Ik hoop dat lezers uit dit verhaal leren dat sporten met scoliose echt heel veel kan helpen. Ik hoop mensen met mijn verhaal te inspireren om ook te gaan sporten. Het is heel begrijpelijk om te denken dat dat lastiger is met scoliose, of dat nou met of zonder operatie is, maar ik weet zeker dat het mogelijk is.

lees meer…

Werveldingen 4 YOU

• Hoi allemaal !
• Work hard, play harder
• Lichtpuntjes
• Polls
• Verdraaid lastig

lees meer…

Scoliose heeft wel degelijk invloed op de toekomst

Er zijn weinig studies die de lange termijn behandeleffecten van scoliose hebben onderzocht. De Zweedse, Amerikaanse en Canadese studies die er zijn, toonden aan dat de kwaliteit van leven van mensen met scoliose gelijk is aan mensen zonder scoliose. Scoliosepatiënten hebben wel een verhoogde kans op rugklachten, een verhoogd risico op kortademigheid bij een bocht > 80° en respiratoire problemen bij een bocht > 110°.
De eindconclusie van Kempen is: scoliose heeft wel degelijk invloed op de toekomst.

lees meer…

Jet – een ervaringsverhaal

Verslag van een interview. Jet zat in 2011 in de brugklas toen de diagnose scoliose werd vastgesteld. Per toeval tijdens een gymles viel tijdens het bukken op dat ze scheef was. Ze werd doorgestuurd via de huisarts naar het LUMC in Leiden. Op dat moment had ze geen last van haar rug. Jet had twee bochten van rond de 50 graden. Er werd een Bostonbrace aangemeten en nadat ze deze ongeveer twee jaar gedragen had en er twee had versleten stopte deze behandeling, omdat ze was uitgegroeid.

lees meer…

“Het hoeft geen pijn te doen” – een ervaringsverhaal

Blog. “Het hoeft geen pijn te doen” vertelde de scoliose-fysio. Maar? Ik heb bijna dagelijks pijn. Hoe dan?

De scoliose-fysiotherapeute wist meteen de pijnpunten te benoemen. Ze legde uit dat ik door bepaalde oefeningen de druk van mijn bochten kon halen en het plan is om de andere kant van mijn rug te versterken. Oefeningen die praktisch zijn en speciaal voor mijn rug werken.

lees meer…

In deze editie