Winter 2016

Uit Wervelingen Winter 2016

Interview : olympisch sportster Jitske laat zich door haar rug niet tegenhouden

Afgelopen Paralympische Spelen in Rio vertegenwoordigde Jitske Visser samen met haar team het Dames Rolstoelbasketbal. Jitske speelt al sinds haar elfde rolstoelbasketbal. In 2007 werd ze gescout voor het nationale team waarna al snel de Spelen in Beijing volgden. Hier was Jitske als vijftienjarige de jongste deelnemer uit Nederland.

lees meer…

Congres – De week van de Pijn

Maar liefst 2,2 miljoen Nederlanders leven met chronische pijn. Meestal onherkenbaar, vaak onbegrepen. Op 29 september was het congres “de Week van de Pijn”. Hier volgt een korte samenvatting van de meest interessante bevindingen.

lees meer…

Column :  Patiënt in opleiding tot arts

Als scoliosepatiënt die de opleiding geneeskunde doet heb ik het geluk (of de pech) dat ik zowel de belevingswereld van een patiënt ken, als die van een arts. Soms is dat handig, soms voelt het als een spagaat. Het zijn twee belevingswerelden die elkaar namelijk niet altijd snappen.

lees meer…

Ervaringsverhalen 2x – Rachel en Lilian

Rachel : Ruim twintig jaar volgde ik verschillende therapieën om maar op de been te kunnen blijven en mijn pijn zoveel mogelijk dragelijk te houden. De therapieën waren vooral gericht op symptoombestrijding, waardoor ik in een vicieuze cirkel terecht kwam. Ik heb hiervoor meerdere ziekenhuizen in Nederland en België bezocht, allen konden weinig tot niets voor me betekenen. Mijn scoliose was, met zo’n 28 graden, niet ernstig genoeg voor een operatie. Ik was de wanhoop nabij en voelde mij gevangen in een asymmetrisch lichaam, dat zorgde voor veel pijn en mij meer en meer beperkte in mijn sociaal leven.

Lilian : Ik ben 16 jaar oud. Ik houd van turnen en volg een mbo 4 opleiding media en communicatie. Toen ik 12 jaar oud was werd er scoliose bij mij ontdekt. Ik heb daarvoor twee jaar een brace gedragen.  Het begon allemaal toen mijn fysio mijn rug wilde bekijken.

Ineens zei ze: ‘’Wil je even bukken?’’ Ze zag meteen dat mijn rug scheef stond en vertelde dat ik een afspraak moest gaan maken voor een röntgenfoto. Ik had geen idee waar ze het over had of wat scoliose was.

lees meer…

Hoe liggen en draaien wij in onze slaap ?

Slaapfysio Hidde Hulshof deed er onderzoek naar en kwam met opmerkelijke resultaten.

In slaap vallen was er niet bij! Alle aanwezigen luisterden geïnteresseerd naar wat Hidde te vertellen had en regelmatig werd hij onderbroken door vragen. De beantwoording daarvan schoof hij door naar later. “Ik ben er nog de hele dag, voel je vrij om me aan te spreken.”

lees meer…

Workshop ; Mens Achter de Patient –  MAP

lees meer…

Werveldingen4YOU!

  • Lichtpuntje
  • Het maakt niet uit welke sport je kiest,
  • Apps4you
lees meer…