Winter 2017

Uit Wervelingen Winter 2017

Schroth therapie; een scoliose specifieke behandeling

Truus van den Hoek en Marijke Stuiver zijn oefentherapeuten die zich gespecialiseerd hebben in Schroth-therapie. Zij vertelden mij uitgebreid over wat Schroth-therapie inhoudt. “De naam ‘Schroth’ verwijst naar Katharina Schroth (1894-1985) die zelf scoliosepatiënt was. Zij observeerde hoe haar lichaam bewoog en reageerde op bewegingen, en ontwikkelde zo rond 1920 haar eigen oefenmethode. Haar behandelkliniek in Bad Sobernheim bestaat nog steeds; er oefenen dagelijks ongeveer 150 patiënten. De kleinzoon van Schroth, Hans Weiss, heeft de Schroth Best Practice ontwikkeld. Deze vorm van Schroth-therapie is vooral gericht op het doen van oefeningen die je bijvoorbeeld thuis of op school eenvoudig kunt doen.

lees meer…

Van floaten naar Flow Motion

Floaten is drijven op warm water met een hoog zoutgehalte. Wat Suzanne van Lierop samen met collega Annemiek toevoegt, haar kennis en kunde van cranio sacraal therapie en rebalancing. De term ‘floaten’ dekt daarom niet de lading van zo’n uurtje in het 34°C warme water. De naam van de sessies die de dames geven hebben ze omgedoopt tot FlowMotion.

lees meer…

Column ; de kracht van social media

“Hoewel ik social media niet altijd een positief goed vind, weet ik dat het ook mooie kanten kan hebben. Zo zat ik laatst te scrollen op mijn mobieltje en kwam ik in de groep Scoliosepatiënten op Facebook een confronterend mooi filmpje tegen over Jessica Ashwood.

lees meer…

Interview ; Een operatie op oudere leeftijd

Dankzij een operatie ‘op latere leeftijd’ heeft Sandra veel minder pijn en kan ze haar werk als pacemaker/icd technicus voor halve dagen blijven doen.

Toen Sandra in 2001 en 2003 zwanger was, kreeg ze meer last van pijn onderin haar rug. “Ik kon bijvoorbeeld een stukje lopen, maar niet op een fiets of stoel zitten. Ik merkte dat ik niet meer kon doen wat ik wilde. De orthopeed wist niet goed wat hij er mee aan moest en ik bleef een beetje doorsukkelen.

In 2010 gingen bij mij de alarmbellen af: nu was het genoeg! Ik kwam weer terecht bij de orthopeed, maar nu ook bij de neuroloog. Onderin mijn rug werden enkele zenuwblokkades gezet. Het hielp op dat moment goed, maar bovenin mijn rug hield ik last van vervelende pijn. Fysiotherapie hielp ook niet.” In het ziekenhuis werd aan Sandra verteld dat haar kromming om en nabij de 55 graden was, maar dat er op haar leeftijd niets meer aan gedaan kon worden.

lees meer…

Werveldingen4YOU!

  • Lichtpuntje
  • Bullet journaling
  • Apps4you
lees meer…

 

 

In deze editie