Winter 2020

Uit Wervelingen winter 2020

Rib-tipsyndroom

Rib-tipsyndroom ; vaak oorzaak van pijn bij oudere scoliosepatiënt.

Bij een toegenomen scoliose en slechtere houding blijkt de oorzaak van die pijn soms te wijten aan het rib-tipsyndroom: de punt van de 11de  of 12de  rib raakt de bekkenkam.

lees meer…

Thuiswerken doe je zo!

Ik zit veel en ik zit veel achter mijn laptop. Niet erg handig wanneer je rug graag wat meer diverse houdingen aanneemt om pijn te verminderen: staan, zitten, wandelen, liggen. Daarom heb ik erg veel dingen geprobeerd om mijn werkplek zo goed mogelijk af te stemmen op mij.

Dit was een hele zoektocht! Je kunt het zo gek niet verzinnen of ik heb het geprobeerd, uitgetest en ervaren. En zeker nu iedereen meer thuiswerkt leek het mij de perfecte gelegenheid om mijn bevindingen te delen.

Spoiler alert: een leuke werkplek is net zo belangrijk als een werkplek die zorgt voor de juiste houding

lees meer…

Samenvatting resultaten enquêtes ziekenhuizen – 2019 / 2020

Per 1 januari 2020 staan 11 ziekenhuizen geregistreerd, welke zowel scolioseoperaties uitvoeren als conservatief scoliosebehandelingen geven (braces, oefentherapieën en andere niet-invasieve behandelingen gericht op het stabiliseren dan wel verminderen van de verkromming van de wervelkolom): de operatief en conservatief behandelende ziekenhuizen (OCBZ).

Daarnaast zijn er (per 1-1-2020) 15 ziekenhuizen geregistreerd, die zich uitsluitend bezig houden met de conservatieve behandeling van verkromming van de wervelkolom waaronder scoliose: de conservatief behandelende ziekenhuizen (CBZ)

lees meer…

Higgy bears

Bij Lauren (bedenker en oprichter van Higgy Bears) werd in haar jeugd scoliose vastgesteld. Een groot deel van haar leven ondervond ze veel problemen daardoor.

Hieronder vindt u een klein (vertaald) deel van de website www.higgybears.com.

Lees meer…

Eerste geslaagde digitale jongerendag

De bijeenkomst via Zoom was tot in de puntjes voorbereid.

Bestuursleden keken mee, voor hen was dit ook een uniek gebeuren. Zeven jonge meiden hadden zich aangemeld, twee bijzondere vrouwen verzorgden een boeiende en een vrolijke workshop. Als lid van het telefoonteam en schrijver voor ons verenigingsblad Wervelingen maakte ik de jongerendag van het begin tot het einde mee. Een bijzondere ervaring die zorgde voor nuttig voortschrijdend inzicht.

lees meer…

Soufiane Touzani

Een voorbeeld voor velen: influencer en straatvoetballer Soufiane Touzani. Je kent hem misschien ook van zijn programma TouzaniTV. Als jongere is Soufiane geopereerd aan scoliose, maar hij heeft zich nooit laten weerhouden zijn dromen te volgen. Denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen als gevolg van je scoliose.

lees meer…

Uit  Werveldingen4YOU!

  • A scar means, I survived”
  • JongPIT Alle informatie voor jongeren met een chronische aandoening op één plek
  • Verdraaid lastig!
lees meer…

In deze editie