Winter 2021

Uit Wervelingen Winter 2021

Wervelkolom op leeftijd

Hoe ouder je bent, hoe meer je lichaamslengte afneemt. Dat heeft deels te maken met onze slijtende tussenwervelschijven, de schokdempers tussen de ruggenwervels. De wervelkolom bestaat uit 23 tussenwervelschijven, die vocht aantrekken. Zo kunnen ze, net als een opgepompte fietsband, hoge druk weerstaan en toch flexibel blijven. Dit absorberend vermogen neemt af naarmate wij ouder worden.

lees meer…

Ervaringen met een Schroth therapeut

Ook oudere scoliosepatiënten kunnen baat hebben bij Schroth-therapie. Een goede therapeut luistert naar het verhaal en weet de juiste hulpvraag boven water te krijgen.

“Het hoofddoel is om ouderen vooral in beweging te houden”, zegt Debbie “en daarom begin ik altijd eerst met uit te vragen wat iemand wil. Wat wil je bereiken, wat wil je (weer) kunnen? Ben je bereid dingen anders te gaan doen? En wanneer ben je er blij mee?” Allemaal vragen die te maken hebben met de psyche, maar die belangrijk zijn voor het zet-ten van stapjes naar de (kleine) doelen die nog haalbaar zijn.

Stil zitten maakt dat je kracht verliest, je conditie achteruit keldert, maar ook dat je meer pijnklachten krijgt!

lees meer…

Werveldingen 4 YOU

  • Hoi allemaal !
  • Scoliose in de fotojournalistiek
  • De winter komt eraan
  • Polls
Lees meer…

De ziekte van Scheuermann

Bij de ziekte van Scheuermann groeit de bovenrug krom door een vergroeiing van één of meer borstwervels. Aan de voorkant van deze wervels zijn te weinig collageenvezels aanwezig, waardoor ze te weinig ondersteuning kunnen bieden. De bolling die ontstaat in de bovenrug wordt een bochel of kyfose genoemd.

Wil jij je ervaring met de Ziekte van Scheuermann met ons delen? Neem dan contact op met redactie@wervelingen.nl

Lees meer…

Zwangerschap – een ervaringsverhaal

Verslag van een interview.

In de vorige editie van Wervelingen deelde Charlotte haar zwangerschapsverhaal. In dit nummer interviewen we de kersverse moeder van een tweeling: Rosalie Hoorn. Ze deelt haar bijzondere zwangerschapsverhaal, waarin duidelijk werd dat je niet alles van te voren kunt plannen.

Was je gespannen wat zwanger zijn voor invloed zou hebben op je scoliose?

Nee, ik was niet gespannen met mijn rug voor de zwangerschap. Misschien een leuk feitje om te vertellen: toen ik geopereerd werd voor mijn scoliose had ik een belangrijke vraag: ‘Kan ik nog zwanger worden?’. Dat was mijn grootste droom.

Ik moet eerlijk zeggen, toen ik hoorde dat het een tweeling was dacht ik wel ‘mijn rug gaat het al zwaar hebben, laat staan met twee baby’s…’. Daarnaast heb ik alle eigenschappen gehad die niet goed waren voor mijn rug. Ik denk dat je twee dingen moet scheiden: een zwangerschap en scoliose gaan prima samen.

Lees meer…