Zomer 2018

Uit Wervelingen Zomer 2018

Pijnbeleving en pijnbehandeling

In november 2016 vierde de vereniging haar 35-jarig bestaan. Toon van Helmond, psycholoog, verbonden aan de Sint Maartenskliniek (SMK) en Medinello, Zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor mensen met chronische pijn of vermoeidheid gaf toen een druk bezochte workshop over omgaan met pijn. We spraken toen af om nog eens dieper op dit onderwerp in te gaan in Wervelingen.

lees meer…

Waarom al die röntgenfoto’s ?

Bij patiënten met een adolescent idiopathische scoliose (AIS) worden veelvuldig röntgenonderzoeken verricht. Terecht vraag je je af: “Waarom toch al die röntgenfoto’s, en waar is dat allemaal voor nodig? Ik probeer het nut en de gedachte achter al die röntgenfoto’s nader toe te lichten”.

Door Prof. Dr. Barend J. van Royen,
Orthopedisch Chirurg, wervelkolomchirurgie, VUMC, Amsterdam

lees meer…

Ervaringen ; ingezonden

Omdat mijn ouders niet goed wisten of ze mij wilden laten opereren gingen mijn ouders op zoek naar andere opties. Zo kwamen we uit bij de Scoliose Care Clinic. Hier vertelden zij mij dat ik door middel van speciale oefeningen de scoliose zou kunnen verminderen. Ik werd twee keer twee weken opgenomen. Alle oefeningen die ik geleerd had moest ik dagelijks thuis herhalen en daar was ik wel anderhalf uur per dag mee bezig, dit was erg zwaar.

Ondanks alle oefeningen en zelf aangekochte materialen heeft het mij niets geholpen. We gingen naar het LUMC waarna wij naar het WKZ in Utrecht verwezen zijn voor een ‘second opinion’, want mijn bocht was inmiddels al verergerd naar 84 graden. Ik ben voor een aantal controles geweest maar mijn bocht bleef doorgroeien tot wel 92 graden waarna de artsen besloten mij een spoedoperatie te geven omdat mijn wervelkolom anders in de knoop kwam met mijn organen.

lees meer…

Werveldingen4YOU!

  • De hete zomer door
  • Mijn scoliosebehandeling in Duitsland
    Ik ben Lotte en ik heb scoliose. Ik draag een Chenau brace uit Bad Sobernheim, een plaats in Duitsland. Laatst ben ik naar de Katharina Schroth kliniek geweest.
  • Apps4you
 lees meer…

Informatiebijeenkomst UMCG

Wat is het verschil tussen een functionele en structurele scoliose? Welke braces zijn er tegenwoordig en hoe meet je ze aan? En wanneer pas je welke behandelmethode toe? Deze en nog vele andere vragen kwamen aan bod tijdens de algemene bijeenkomst in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

lees meer…

Bijeenkomst Adolescente idiopathische scoliose

Bij de St. Maartenskliniek te Nijmegen was een bijeenkomst over de conservatieve behandeling van scoliose bij jongeren. Een bijeenkomst met orthopeden, oefentherapeuten en de Vereniging van Scoliosepatiënten, waarbij de actuele stand van zaken van gedachten werd toegelicht.

Duidelijk werd dat er nog heel veel te onderzoeken valt….

In deze editie