Zomer 2019

Uit Wervelingen zomer 2019

Patiënt in opleiding tot arts

Toen ik voor het eerst in een witte jas tegenover een patiënt zat, voelde dat fantastisch: dit keer zat ik aan de leuke kant van de tafel. Ik kwam er echter al snel achter dat mijn eigen ervaringen met artsen, maar ook met bijvoorbeeld pijn en fysieke beperkingen een stempel drukten op hoe ik in de spreekkamer zat. Voor een ongeoefend oog is mijn scoliose niet zichtbaar onder de witte jas, maar mijn witte jas kon niet verbergen dat ik veel vanuit het perspectief van een patiënt dacht …

lees meer…

Wat beweegt een scoliosepatiënt om naar het buitenland te gaan voor een behandeling ?

Jolanda had al een lange weg met drie operaties achter de rug toen haar nieuwe huisarts haar wees op de mogelijkheid naar België te gaan voor behandeling. Ze werd volledig invalide nadat bij de derde operatie een fout was gemaakt. In Nederland was ze ‘uitbehandeld’. Geen enkele arts kon nog iets voor haar doen. Ze had geen vertrouwen meer in Nederlandse artsen…..

lees meer…

“Mijn litteken is voor mij een soort trots”

Ik probeer mijn litteken nooit bewust te bedekken, iedereen mag het zien. Ik voel me er ook niet minder mooi door, want het is iets waardoor ik mezelf beter ben gaan voelen. Die operatie heeft veel veranderd in mijn leven. Mijn litteken is voor mij een soort trots, een mooie herinnering.

lees meer…

Je rug NA de operatie

‘Ilse heeft een mooi, dun litteken. Dat hebben de artsen netjes gedaan. Voor het verzorgen van haar litteken kreeg Ilse de tip om het in te smeren met olie en vitamine E-creme. Het schijnt dat je er ook de vorming van littekenweefsel mee tegen gaat.’ Ilse vult aan: ‘Maar wel pas nadat het litteken dicht is. Ik heb deze tip niet gekregen in het ziekenhuis, maar wel van een paar meiden uit de whatsappgroep.

lees meer…

Echografie van de rug; in plaats van röntgenfoto’s

Rob Brink (arts-onderzoeker UMC Utrecht) doet onderzoek naar de scolioscan: een echoapparaat waarmee hopelijk uiteindelijk röntgenfoto’s bij scoliosepatiënten (deels) worden vervangen. Maar zover is het nog niet.
Benieuwd naar wat de scolioscan precies is en hoe de toekomst van de scolioscan eruit ziet?

lees meer…

Symposium Degeneratieve wervelkolom deformiteit – mei 2019

Op volwassen leeftijd ontstaan vaak veranderingen in de wervelkolom. Deze noemen we ook wel simpel slijtage, ouderdomsveranderingen of degeneratieve deformiteiten. Volgens sommige studies heeft 30-60% van de mensen boven de 60 jaar een vorm van scoliose die we degeneratief kunnen noemen. Bij het klimmen der jaren krimpen we allemaal, verliezen we wat spiermassa en gaan krommer lopen.

lees meer…

Werveldingen4YOU!

• Backtalk dag
Op een prachtige zonnige dag organiseerde onze vereniging een Backtalkdag op de locatie Tolhuistuin, langs het IJ in Amsterdam. Terwijl de kinderen verschillende workshops volgden, was er voor de ouders een groepsgesprek onder leiding van Rosalie Hoorn (vrijwilliger van onze vereniging).

lees meer…