Ook het Erasmus Medisch Centrum/Sophia kinderziekenhuis wervelkolomspecialist Drs. Hanneke van West krijgt regelmatig kinderen in haar spreekkamer die bij het eerste consult een behoorlijk grote rugafwijking blijken te hebben. Zij besloot onderzoek te doen naar een instrument waarmee ouders zelf de wervelkolom van hun kinderen kunnen controleren op eventuele afwijkingen. Zij kwam in contact met healthcare designer Tessa Souhoka en samen zijn zij aan de slag gegaan en ontwikkelden de Scolioscoop. Hanneke buigt zich over het medisch-wetenschappelijke gedeelte en Tessa houdt zich bezig met de technische ontwikkeling van dit medisch hulpmiddel.
Is mijn rug geschikt voor een ruggenprik?
Even een stap terug in de tijd. Bij de eerste controle door de verloskundige vertelde ik over mijn scoliose en stelde ik vragen over bevallen met een geopereerde rug (mijn rug is vastgezet van T3 t/m L2). Want mijn voornaamste vraag was: kan ik – als dat nodig is – een ruggenprik krijgen? Better safe than sorry.
De verloskundige wist het antwoord niet, maar gaf aan dit te bespreken met het ziekenhuis. Toen ik op de helft van mijn zwangerschap was, had ik nog steeds geen antwoord op mijn vraag.
De beperking die scoliose je kan geven is soms moeilijk te begrijpen, voor anderen, maar ook voor jezelf. De beperking blijft altijd terugkomen als je over de grens van je kunnen bent gegaan en het is zo belangrijk om weer even bij jezelf te komen. Vandaaruit kom je weer in je kracht ook al wordt het wat minder omdat je ouder wordt. Je lichaam geeft het aan: geef maar toe aan de ongemakken.
– ingezonden artikel.
Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Jessica Hoogendoorn, 44 jaar en woon samen met mijn partner in Gorinchem. Ik heb een aangeboren progressieve scoliose. Heb inmiddels al 4 operaties ondergaan.
Gabrielle heeft, na jarenlang haar scoliose weten te verbergen, besloten ons te benaderen en haar verhaal te delen. Vooral tijdens haar tienerjaren deed ze er alles aan om maar geen diagnose te krijgen. Uiteindelijk is er toch sprake geweest van een operatie op latere leeftijd.
Prof. van Royen licht de nieuwste innovatie voor het plaatsen van (pedikel)schroeven toe.
Op deze pagina zijn de diverse publicaties van de vereniging opgenomen.
Leden ontvangen ons kwartaalmagazine Wervelingen met hierin het jeugdkatern Werveldingen4You gratis in de bus.
Het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’ en de voorlichtings DVD ‘Verdraaid lastig….als je scoliose hebt’ bevat meer informatie over scoliose en is voor EUR 12,50 (incl. verzendkosten) te bestellen, middels een mail aan ledenadministratie@scoliose.nl
In Nederland wordt de screening op scoliose, bij kinderen op jonge leeftijd niet meer landelijk uitgevoerd. Het gevolg is dat een scoliose steeds vaker, pas op latere leeftijd wordt ontdekt.
Dit betekent dat vroegtijdige (conservatieve) behandelingen, zoals scoliose specifieke oefentherapie en/of het dragen van een brace, steeds vaker niet meer maximaal kunnen worden toegepast.
Met de buktest kunt u eenvoudig, zelf bij uw kind zien of uw kind mogelijk een scoliose heeft.
Bij een positieve uitslag, maar ook bij twijfel, adviseren wij u bij uw huisarts een afspraak te maken en u te laten door verwijzen naar een orthopeed, werkzaam bij een van de genoemde ziekenhuizen.