Het maken van een foto gaat gepaard met een dosis straling, en onderzoek laat zien dat die niet zo gezond is. Ook al betreft het een laag niveau van straling, toch wil men met name kinderen en jongeren hier zo min mogelijk aan blootstellen. Er is nog geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe frequent er tijdens het behandelingstraject röntgenfoto’s moeten worden gemaakt.
Scoliose kan invloed hebben op de longfunctie: bij patiënten met een ernstige scoliose (een Cobbse hoek van meer dan 90-100 graden) bestaat er risico op longfalen op latere leeftijd. Maar hoe zit het met de longfunctie bij patiënten met een kleinere scoliose? Dat was tot nog toe niet helemaal duidelijk.
• Hoi allemaal !
• Niet geschoten is altijd mis.
• Scoli-vraag
• Polls
• Verdraaid lastig
Het vroegtijdig herkennen van een scoliose is voordelig om de progressie van scoliose zo veel mogelijk te verminderen. In landen waar de landelijke screening op scoliose niet meer plaatsvindt, is het nu aan de ouders van kinderen om scoliose vroegtijdig te herkennen. Het herkennen van scoliose is voor ouders echter lastig, dit heeft als gevolg dat scoliose op een latere leeftijd ontdekt wordt dan voorheen het geval was.
Verslag van een interview.
Vertebral Body Tethering wordt toegepast bij patiënten met een idiopathische scoliose, dat is dus bij mensen die verder gezond zijn. Aangezien idiopatische scoliose een groeistoornis betreft, is de bedoeling van VBT om de groei te moduleren. ‘Vertebral’ betekent: de wervels, ‘body’: het lichaam, ‘tethering’: teugels. Bij VBT zet je dus die “teugel” vast aan het wervellichaam. De rug wordt dan niet stijf gemaakt. De teugel moet hem recht houden en rechter laten groeien.
Op deze pagina zijn de diverse publicaties van de vereniging opgenomen.
Leden ontvangen ons kwartaalmagazine Wervelingen met hierin het jeugdkatern Werveldingen4You gratis in de bus.
Het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’ en de voorlichtings DVD ‘Verdraaid lastig….als je scoliose hebt’ bevat meer informatie over scoliose en is voor EUR 12,50 (incl. verzendkosten) te bestellen, middels een mail aan ledenadministratie@scoliose.nl
In Nederland wordt de screening op scoliose, bij kinderen op jonge leeftijd niet meer landelijk uitgevoerd. Het gevolg is dat een scoliose steeds vaker, pas op latere leeftijd wordt ontdekt.
Dit betekent dat vroegtijdige (conservatieve) behandelingen, zoals scoliose specifieke oefentherapie en/of het dragen van een brace, steeds vaker niet meer maximaal kunnen worden toegepast.
Met de buktest kunt u eenvoudig, zelf bij uw kind zien of uw kind mogelijk een scoliose heeft.
Bij een positieve uitslag, maar ook bij twijfel, adviseren wij u bij uw huisarts een afspraak te maken en u te laten door verwijzen naar een orthopeed, werkzaam bij een van de genoemde ziekenhuizen.