Welkom op de jeugdpagina’s! Hier krijg je objectieve informatie over alles wat met scoliose te maken heeft. Als lid van de Vereniging van scoliosepatiënten heb je allerlei voordelen. Lees hier meer over het lidmaatschap en word lid! Samen maken we deze website nog beter, dus heb je een leuk idee of wil je meedoen? Stuur ons een berichtje op ledenadministratie@scoliose.nl
Kijk voor het laatste nieuws hier
Scoliose is, kort gezegd, een kromme rug. Als je scoliose hebt, kromt je wervelkolom (rug) naar de zijkant, waardoor één of twee bochten ontstaan. De wervelkolom draait meestal ook om haar as en zo ontstaat een bochel.
Scoliose kan ontstaan door een genetische afwijking, of door een spier- of zenuwziekte.
In veruit de meeste gevallen is de oorzaak van scoliose echter onbekend. Dan heb je dus gewoon een beetje pech.
Er zijn inmiddels wel een paar factoren ontdekt, waarvan vermoed wordt, dat ze een rol spelen bij het ontstaan van scoliose.
Als je ene been langer is dan je andere been, bijvoorbeeld. Of als je wervels een andere vorm hebben dan ze zouden moeten hebben.
Waarom iemand scoliose krijgt en de ander niet, is nog niet bekend. De vereniging is actief om wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van scoliose te bevorderen.
De ene persoon heeft meer last van zijn of haar scoliose dan de ander. Sommige patiënten hebben helemaal geen pijn, anderen kunnen hun rug minder goed bewegen of hebben last met ademhalen. Bijna alle patiënten vinden het vervelend dat hun rug er anders uitziet dan die van anderen.
Om te zorgen dat je rug een stuk(je) rechter wordt of in elk geval niet verder gaat krommen, zijn er verschillende behandelingen.
Scoliose is, kort gezegd, een kromme rug. Als je scoliose hebt, kromt je wervelkolom (rug) naar de zijkant, waardoor één of twee bochten ontstaan. De wervelkolom draait meestal ook om haar as en zo ontstaat een bochel.
Scoliose kan ontstaan door een genetische afwijking, of door een spier- of zenuwziekte. In veruit de meeste gevallen is de oorzaak van scoliose echter onbekend. Dan heb je dus gewoon een beetje pech. Er zijn wel factoren waarvan vermoed wordt dat ze een rol spelen bij het ontstaan van scoliose. Als je ene been langer is dan je andere been, bijvoorbeeld. Of als je wervels een andere vorm hebben dan ze zouden moeten hebben. Maar waarom de één wel scoliose krijgt en de ander niet, dat is nog niet bekend. Gelukkig wordt er wel onderzoek naar gedaan.
De ene persoon heeft meer last van zijn of haar scoliose dan de ander. Sommige patiënten hebben helemaal geen pijn, anderen kunnen hun rug minder goed bewegen of hebben last met ademhalen. Bijna alle patiënten vinden het vervelend dat hun rug er anders uitziet dan die van anderen.
Om te zorgen dat je rug rechter wordt of in elk geval niet meer gaat krommen, zijn er verschillende behandelingen.
Om te zorgen dat kromming van je rug niet erger (of zelfs minder!) wordt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk: scoliose specifieke oefeningen, braces en operaties.
Als je scoliose hebt, is het heel belangrijk om te oefenen. Dat heb je vast al van de therapeut en van je ouders gehoord. Het is belangrijk om je spieren soepel en sterk te maken, zodat je rug in goede conditie blijft. Als je een brace draagt, kan je rug een beetje ‘lui’ worden. Je rug hoeft zichzelf immers niet zelf rechtop te houden, dat doet die stevige brace voor je. Daarom is het belangrijk om die spieren eens flink aan het werk te zetten. Waarschijnlijk moet je van de therapeut één of twee keer per dag oefenen. En daar heb je vast niet altijd zin in. Je kunt afleiding zoeken door bijvoorbeeld leuke muziek op te zetten. En na al dat oefenen heb je natuurlijk wel een beloning verdiend.
Een brace is een soort strak hemd van stevige kunststof die je om je bovenlichaam draagt. Meestal krijg je een brace voorgeschreven als je nog een lichte scoliose hebt. De brace zit strak en heeft drukpunten. Hierdoor wordt je ruggengraat in de goede richting geduwd. Als het goed is, wordt je scoliose hierdoor niet veel erger. Natuurlijk zit een brace niet lekker, maar je went er wel aan. In het begin is het lastig, maar daarna ben je er als het goed is aan gewend. Het kan zijn dat je de brace onder je kleding ziet zitten. Als je dat vervelend vindt, dan kun je met de juiste trucjes een heleboel oplossen. Denk bijvoorbeeld aan sjaaltjes, vesten of een leuke ketting die de aandacht afleidt. Gelukkig hoef je de brace waarschijnlijk niet voor altijd te dragen. Zodra je bent uitgegroeid, mag je de brace in de prullenbak gooien.
Je wordt aan scoliose geopereerd wanneer je een grote bocht hebt, of wanneer de dokter verwacht dat de scoliose nog erger kan worden. Tijdens de operatie wordt in de meeste gevallen je rug recht gezet met metalen pennen en schroeven. Meestal worden er stukjes bot tussen de wervels gelegd, zodat je rug een sterk geheel wordt. Hoeveel wervels vastgezet moeten worden, is per persoon verschillend. Na de operatie lig je ongeveer een week in het ziekenhuis. Daarna mag je meestal thuis verder revalideren. Je rug is waarschijnlijk een stuk rechter geworden. Het litteken is in het begin rood en kan wat dik zijn, maar dat wordt na verloop van tijd een stuk minder. Het kan zelfs zijn dat je het litteken na een paar jaar niet eens meer ziet. Natuurlijk doet een operatie pijn. Maar in het ziekenhuis werken mensen die jou op allerlei mogelijke manieren zullen helpen om de tijd door te komen. Je krijgt voldoende pijnstillers en begeleiding van mensen die er verstand van hebben. Meestal is het zo dat je na de operatie een half jaar tot een jaar niet mag sporten. Dit is omdat je rug tijd nodig heeft om te herstellen, en de botstukjes goed kunnen vastgroeien. Hoe lang het duurt voordat je alles weer kunt, verschilt per persoon. Sommige scoliosepatiënten kunnen na vier weken alweer naar school, anderen doen daar langer over. En dat is natuurlijk helemaal niet erg.
Net zoals bij de brace en de operatie, verschilt het nogal per persoon hoe een scoliose zich ontwikkelt. Sommige mensen hebben nooit ergens last van, terwijl anderen wel pijn kunnen hebben. Het is lastig om de toekomst te voorspellen. Het enige dat je kunt doen, is goed voor jezelf zorgen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van sport en gezond eten, maar zeker ook door het blijven doen van scoliose specifieke oefeningen.
De Vereniging van scoliosepatiënten ziet op het internet nog steeds voorbeelden van een agressieve benadering van scoliosepatiënten, met aanbiedingen van scoliose behandelingen zoals gratis intakes en gesprekken, holistische benaderingen, oosterse wijsheden, gratis scans, orthomanuele technieken en alternatieve geneeswijzen en oefeningen.
Deze zijn veelal een opmaat tot dure behandelingen die meestal niet verzekerd zijn (en dus voor eigen rekening zijn).
Voor de diagnose scoliose en een op het individu toegesneden behandelplan adviseren wij altijd een orthopeed te consulteren in één van de, in scoliose gespecialiseerde, ziekenhuizen.
Deze ziekenhuizen staan hier vermeld.
Dat is verzekerde zorg en kost de patiënt dus niets.
Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Hoe maak je oefeningen leuk? Met welke kleding kun je de brace een beetje verhullen? Hoe ga je om met die zware boekentas op school? Hoe vertel je aan je vrienden dat je scoliose hebt?
We hebben de handigste tips & tricks voor je verzameld. Heb je meer tips nodig of heb je zelf een handige oplossing? Mail wervelingen@scoliose.nl
Rugzakken zijn ontworpen om de vorm van je rug aan te nemen, zodat allebei de schouders evenveel gewicht dragen. Maar het probleem bij scoliose is juist dat de schouders scheef staan, waardoor de schouders ongelijk worden belast. Ikzelf ben een fanatieke klimster en als ik de bergen in ga kan ik alleen een lichte rugtas meenemen. Dit zit mij al lange tijd dwars. Want wat ik ook probeer: dure rugzakken, rugzak speciaal afstellen etc., het blijft vervelend zitten.
Heb je een suggestie, of meedere ? Stuur een mail naar wervelingen@scoliose.nl
Klik hier om de ingestuurde tips & tricks te downloaden.
Hoe is het om scoliose te hebben? Andere patiënten vertellen hoe zij omgaan met hun ziekte. Wil je ook meeschrijven? Dat kan! Mail de redactie.
Er is een nieuwe website speciaal voor jou, om je eigen verhaal over scoliose in de klas te vertellen!
Op www.weetwatikheb.nl vind je alle informatie over scoliose met een compleet spreekbeurtpakket.
Wil je zelf iets vertellen over hoe jij je spreekbeurt hebt gehouden?
Of heb je nog andere ideeën en tips over scoliose?
Mail ze naar jeugdredactie@scoliose.nl
Samen met jou kunnen we de vereniging en de website nog beter maken! Heb je een leuk idee? Bijvoorbeeld voor een activiteit, een rubriek in Wervelingen of is er iets waar je graag meer over wilt lezen op de website? Stuur een e-mail naar de redactie!
Houd je van schrijven? Zit je vol fantasie en heb je leuke ideeën voor blogs? Dan zijn we op zoek naar jou!
Voorwaarden: je bent goed met taal, handig met de computer en enthousiast om te schrijven over scoliose. Het is vrijwilligerswerk, maar je krijgt cursussen vergoed en het is een mooie kans om ervaring op te doen met schrijven!