Een terugblik op Scoliose & bewegen | 19 maart 2022

Bewegen is voor vrijwel iedereen goed ; de rode draad voor deze dag.

Tijdens de presentatie van Peter von Meijenfeldt over Nordic Walking wordt aangegeven dat Nordic Walking effectiever is voor de training van de spieren, dan gewoon wandelen.  De uitleg die wordt gegeven is dat deze vorm van bewegen meer stabiliteit aan de wervelkolom geeft.  Het gebruik van de (verstelbare) stokken zorgen ervoor dat ook de spier(groep)en van de armen worden gebruikt.

Door deze wijze van wandelen worden de verschillende spiergroepen aangespannen en ontspannen. Daarnaast wordt het uithoudingsvermogen getraind. Hoewel deze wijze van wandelen een aantal voordelen lijkt te hebben ten opzichte van ‘normaal’ – al dan niet sportief – wandelen, is hiervoor nog geen onderbouwing gevonden.  De positieve ervaringen van een aantal ‘Nordic walkers’ met scoliose geven echter wel een goede indicatie van de mogelijke positieve effecten.

De presentatie over Schroth therapie werd gegeven door Margriet Kuijsters.  Zij heeft naast haar opleiding tot oefentherapeut Cesar, de opleiding ISST gevolgd.

Er bestaan een aantal verschillende opleidingen tot Scoliose Specifieke Oefentherapeut. De oudste en bekendste is de zogenoemde “Dreidimensionale Skoliosebehandlung nach Schrothmethode” in Duitsland. Deze methode is ontwikkeld door Katharina Schroth (1894-1985),  die zelf scoliose patiënt en leraar was. Zij begon in 1920 met het delen van haar technieken in haar eigen scoliose kliniek in Duitsland. Sindsdien zijn meerdere methoden wereldwijd ontwikkeld, waaronder ISST.  Deze methode is gebaseerd op de oorspronkelijke Schroth methode, zoals die destijds is ontwikkeld in Bad Sobernheim.

De behandelmethode is gericht op het corrigeren van de scoliose en op het eenvoudig toepassen ervan tijdens het dagelijkse bewegen en zitten!  Met de schroth therapie wordt o.a. gewerkt aan correcties van de wervelkolom, het aanpassen van de (dagelijkse) houding en het verminderen van de pijnklachten.

Lukt het om de progressie van de verkromming te vertragen of zelfs te stoppen, dan kan daarmee een operatieve ingreep worden voorkomen. Dit is een van de belangrijkste doelstellingen van scoliose specifieke therapie (en ook van de brace behandeling).  Helaas wordt scoliose ook regelmatig te laat ontdekt of is de toename van de verkromming erg progressief.  In dat geval is meestal een operatie het enige alternatief.  Dankzij de ervaringen van de schroth therapeuten worden kinderen die geopereerd moeten worden, vaak goed begeleid naar een operatie toe en worden de kinderen na de operatie geholpen met het wennen aan een nieuwe (lichaams-)balans.

Een ander aspect van de schroth therapie is het zogenoemde “rotational breathing”. Hierbij wordt geprobeerd om “gericht te ademen” naar de binnenzijde van de verkromming.  Het effect is dat de  ribben worden opgetild en teruggedraaid, zodat de asymmetrie van de borstwervelkolom vermindert.

De derde spreker was Eric Jan Pennock;  gespecialiseerd in chronische rug problematiek. De therapie welke door hem wordt toegepast is gebaseerd op het trainen van de rug volgens het concept van David Health Solutions.  Met behulp van een apparaat worden een aantal testen uitgevoerd. Hierbij wordt onder andere de mobiliteit gemeten.  Op basis van deze en andere gegevens wordt een individueel behandelplan opgesteld, welke de klachten moet gaan behandelen.  Het doel is het verbeteren van de kracht en coördinatie van de spieren rondom de wervelkolom.

De termijn van een behandelplan is gemiddeld een 8-12 weken en vereist naast de wekelijkse behandeling ook het wekelijks 2-3x zelfstandig trainen van de oefeningen.

Voor de meeste deelnemers waren de sprekers een nieuwe en welkome aanvulling over scoliose en bewegen.

Gezien het enthousiasme bij de deelnemers wordt bekeken of deze activiteit elders in het land kan worden herhaald. Houdt svp de agenda op de website in de gaten.

Ander nieuws