Blij na de operatie

W4YOU

“Ik keek er zo tegenop hoe ik na de operatie zou bewegen, maar ben nu zo blij dat ik het heb laten doen!”

Ilona heeft voor ons Nick de Jong geïnterviewd. Je kent hem misschien van So You Think You Can Dance (seizoen 6). Nick heeft in 2013 bewust gekozen om niet verder te gaan met de show maar zich te laten opereren aan zijn scoliose. Nick vertelt over zijn weg naar de operatie en ook hoe hij met zijn scoliose en de voor en nadelen van de operatie omgaat.

Kun je iets vertellen over jezelf?

Ik ben Nick de Jong, 21 jaar en woon in Amersfoort. Ik studeer Culturele en Maatschappelijke Vorming in Utrecht. Mijn hobby’s zijn dansen, gitaar spelen en calisthenics. Ik dans verschillende stijlen Hip Hop.

Wanneer is er scoliose bij je ontdekt?

Ik was 15 toen mijn vader ontdekte dat ik een “scheve rug” had. We zijn toen door de huisarts naar het ziekenhuis in Drachten verwezen. Ook ging ik in behandeling bij een Cesar-therapeut. De foto’s die ik daar heb laten maken waren mislukt en vervolgens ben ik doorverwezen naar UMCG. Vier maanden later kregen we de bevestiging van mijn scoliose, deze was toen 28 graden met een rotatie. Na een half jaar kreeg ik een brace voor 23 uur per dag en werd ik om het half jaar gecontroleerd. Mijn scoliose werd ondanks de brace erger en groeide door tot 55 graden. De keuze van een operatie werd mij voorgelegd en ik ben 19 oktober 2014 geopereerd. Ik was toen 19 jaar.

Hoe ging je om met je scoliose?

Ik ging heel open met mijn scoliose om, de hele school wist het en reageerde prima. Ik denk ook dat het geen negatieve reacties heeft opgewekt omdat ik er zo luchtig mee om ben gegaan. Ik ben gestopt met voetbal toen ik de brace droeg. Dit ging voor mij niet samen en ik begon in die tijd met Nick is na de operatie nog steeds lenig dansen waarbij ik de brace altijd al afdeed. Eigenlijk danste ik te lang en had ik mijn brace soms drie uur achter elkaar niet om. Uitgaan ging prima, ik heb tijdens het uitgaan vaak grappen met mijn “kogelvrij vest” uitgehaald.

Zijn er voor- en nadelen van je operatie?

Natuurlijk zijn er voor- en nadelen. Het grootste voordeel van de operatie is, dat ik nu zo goed als pijnvrij ben. Ik had elke dag pijn en sliep hierdoor ook slecht. Het grootste nadeel is wel dat ik er echt een jaar uit was door de revalidatie. Ik had mijn HAVO het jaar hiervoor afgerond en kon toen niet aan een nieuwe opleiding beginnen. Ik moet zeggen dat de nadelen echt niet opwegen tegen de voordelen. Ik keek er zo tegenop hoe ik na de operatie zou bewegen, maar ben nu zo blij dat ik het heb laten doen!

Je danste vroeger, hoe gaat het daar nu mee?

Door de operatie is mijn rug natuurlijk vastgezet en ben ik niet meer in staat te bewegen zoals hiervoor. Ik dans nog steeds, maar omdat ik sommige bewegingen niet meer kan maken, haal ik mijn vroegere niveau niet meer. Ik geniet gewoon van wat ik nog kan en ben bezig nieuwe filmpjes te maken om vervolgens online te zetten op mijn Instagram. Er werd altijd gezegd dat ik niet meer zou kunnen dansen. Ik ben echt heel blij met hoe ik nog kan bewegen, net zoals mijn kracht, lenigheid en balans ook nog steeds goed zijn ook al train ik hier wel hard voor.

Hoe is het nu, na je herstel en in je dagelijks leven?

Het gaat supergoed, ik voel mij fit en heb nauwelijks pijn meer. Het is misschien raar om te zeggen, maar ik vind het niet erg dat ik scoliose heb. Het heeft me zoveel gebracht en sterker gemaakt. Natuurlijk heb ik vaak baal- en moeilijkere momenten gehad, maar als ik zo terug kijk had ik het niet willen missen. Ik voel dat mijn rug vast zit. Als ik er bewust op ga letten voelt het nog steeds apart, maar niet vervelend.

Heb je nog tips voor anderen?

Wees jezelf, schaam je er niet voor, hoe beter andere mensen er mee omgaan hoe makkelijker het voor jezelf wordt. Ben je benieuwd naar Nick zijn dansfilmpjes, dan kan je hem volgen op zijn Instagramaccount: niickdance.