Ervaringen – Deborah

Ik ben Deborah, 18 jaar en kom uit Voorhout. Toen ik 12 jaar was werd er bij mij scoliose ontdekt. Toen we erachter kwamen werd ik direct doorgestuurd naar het ziekenhuis. Er werd een röntgenfoto gemaakt, ik had toen een bocht van 63 graden. Ik kreeg meteen een brace aangemeten en er werd mij verteld dat ik na ongeveer twee jaar geopereerd zou moeten worden, omdat ik dan uitgegroeid zou zijn.

Omdat mijn ouders niet goed wisten of ze mij wilden laten opereren gingen mijn ouders op zoek naar andere opties.

Zo kwamen we uit bij de Scoliose Care Clinic. Hier vertelden zij mij dat ik door middel van speciale oefeningen de scoliose zou kunnen verminderen. Ik werd twee keer twee weken opgenomen. Alle oefeningen die ik geleerd had moest ik dagelijks thuis herhalen en daar was ik wel anderhalf uur per dag mee bezig, dit was erg zwaar. Ondanks alle oefeningen en zelf aangekochte materialen heeft het mij niets geholpen. We gingen naar het LUMC waarna wij naar het WKZ in Utrecht verwezen zijn voor een ‘second opinion’, want mijn bocht was inmiddels al verergerd naar 84 graden. Ik ben voor een aantal controles geweest maar mijn bocht bleef doorgroeien tot wel 92 graden waarna de artsen besloten mij een spoedoperatie te geven omdat mijn wervelkolom anders in de knoop kwam met mijn organen.

Op 8 november 2013 werd ik geopereerd. De operatie was goed verlopen en ik ben vanaf mijn nek tot aan mijn stuitje vastgezet. Ik moest daarna wel 14 dagen in het ziekenhuis blijven. Ik herinner mij nog goed alle pijn na mijn operatie, maar dat is ook niet zo gek als je een operatie van acht uur achter de rug hebt. Na twee weken mocht ik thuis gaan revalideren. Ondanks alles heb ik, vier jaar later, nog steeds veel pijn. Na veel onderzoeken zijn wij erachter gekomen dat mijn zenuwen niet goed terug aan elkaar gegroeid zijn en door elkaar heen liggen, hierdoor ervaar ik veel zenuwpijn.

De pijn heeft veel invloed op mijn leven maar ik ben wel blij dat ik geopereerd ben. Mijn bocht was voor de operatie erg zichtbaar maar nu ben ik mooi recht. Ik voel mij lekkerder in mijn vel en kan weer alle kleren aan!