Ervaringen met Schroth-therapie

Hoe verrassend is het wel niet als je tijdens de overgang ineens wordt geconfronteerd met een forse toename van scoliose? Het overkwam de nu 63-jarige Barbara de Vos.

Een bocht van zo’n 10-15 graden zat er altijd al, maar had nog geen naam. Pas op 48-jarige leeftijd maakte Barbara kennis met een orthopeed. Hij constateerde een scoliose en mat een bocht van 54 graden. Hij vond dat de enige optie een operatie was. Dat wilde Barbara echter niet. Zij ging naar een fysiotherapeut en kreeg oefeningen.
Start Schroth-therapie

Tien jaar geleden was ze bij een vriendin in Duitsland op bezoek en daar werd ze attent gemaakt op de behandeling met de Katharina-Schroth-therapie. Duitsland is de bakermat van de Schroth therapie. Het is daar gebruikelijk in een kuuroord behandeld te worden. Je gaat intern en wordt een paar weken in de watten gelegd, naast het werken aan je lijf met ‘super asymmetrische oefeningen’. Na twee weken was ze acht centimeter langer. Ze wist weer wat recht was. Het effect door de oefeningen was erg groot. Dat werd waarschijnlijk nog versterkt door het feit dat haar rug erg beweeglijk was.

Eenmaal thuis bleef ze oefeningen doen, maar gaandeweg werd ‘Schroth’ steeds minder toegepast. Ze doet veel rekoefeningen – ze heeft daarvoor ook apparatuur thuis – en traint vooral rug- en buikspieren om een sterk spierkorset te houden. Na rekoefeningen is haar wervelkolom veel rechter. Helaas zakt die weer een beetje in als ze opstaat en dat is zeer pijnlijk. Eigenlijk heeft ze altijd pijn.

Oefenprogramma moeilijk vol te houden

Barbara denkt dat de Schroth-oefeningen thuis moeilijk te doen zijn omdat ze tamelijk ingewikkeld zijn (daar trekken, daar duwen, daar rekken) en precies volgens de aanwijzingen uitgevoerd moeten worden om niet het tegendeel te bereiken. De meeste mensen zijn ook niet in het bezit van de benodigde apparatuur. Op mijn opmerking dat veel oefeningen zonder apparatuur gedaan kunnen worden, reageert ze door te zeggen dat dit weliswaar een klein gedeelte is maar sowieso beter dan niets. Al met al is het oefenprogramma moeilijk vol te houden, maar soms grijpt ze wel terug op de driedimensionale ademhalingstechniek die bij Schroth gebruikt wordt.

Ondanks dat Barbara de Schroth-oefeningen bijna niet meer doet, vindt ze het wel een heel goede methode. Ze pleit er voor dat je daarvoor naar Duitsland naar een kuuroord gaat. Zij denkt dat het effect dan groter is dan een wekelijks terugkerend bezoek aan een fysio- of oefentherapeut.

Dank je wel Barbara voor dit telefonisch interview.

=====================================================

“Liever elke dag oefenen dan een brace om”

Waar een griep toe leidde…

Als Siem op 9-jarige leeftijd hersteld is van een griep constateert Annemieke, de moeder van Siem, scheefstand van zijn rug. Zij ging met hem naar een orthopeed, die na het bekijken van de foto’s (toen zo’n 6 graden), het probleem nonchalant afdeed en vond dat Siem nadat hij uitgegroeid was maar eens terug moest komen.

Annemieke had het idee dat Siem schever werd en ze maakte twee maanden geleden een afspraak met een Caesartherapeute. Na het maken van een foto bleek dat de bocht in vijf jaar tijd uitgegroeid was tot 23 graden. Dat is natuurlijk een heftige constatering voor iemand van 14 jaar die nog niet uitgegroeid is.

Oefenen met de Schroth-methode

Achteraf herinnert Siem zich dat hij bij judo bepaalde bewegingen, zoals bijvoorbeeld de judorol, naar één kant heel makkelijk kon maken en naar de andere kant heel moeilijk. Hij had er echter geen last van. Ook bij andere sporten en bij de gymnastiekles op school ondervond hij geen problemen. Vanaf mei bezoekt Siem de Caesartherapeute. Hij krijgt oefeningen om te zorgen dat hij recht gaat staan en zitoefeningen. Hij demonstreert een zit oefening: achterstevoren op een stoel zitten, met de armen over de rugleuning hangend en dan linkerbil en rechtervoet optillen gedurende vijf seconden. Doordat het linkerbekken opgetild wordt, wordt de bocht eruit gehaald waardoor de rechterspier aanspant. De linker moet dan ontspannen. Dit is een van de oefeningen uit de Katha- rina Schroth methode, de methode die de Caesartherapeute gebruikt in haar praktijk. De therapeute heeft de opleiding in Duitsland gevolgd en is een van de therapeuten in Nederland die de Schroth-methode toepast.

Een andere oefening vindt Siem ook heel zwaar: een ademhalingsoefening. “Deze is heel zwaar omdat je er van gaat hyperventileren en dan duizelig wordt”, vertelt Siem.

Dagelijks oefeningen doen

Siem is dagelijks bezig met zijn oefeningen. Hij krijgt voorgeschreven welke hij in een bepaalde week moet doen. De therapeute schrijft ze uit en Annemieke maakt foto’s tijdens de behandeling. Iedere avond oefenen Siem en Annemieke samen. Ik vraag of hij de oefeningen ook zonder hulp van zijn moeder zou kunnen doen? Siem: “Nou, bij de meeste oefeningen moet je heel erg op je houding letten. Meestal denk ik daaraan, maar het is fijn als iemand anders je corrigeert. Ik denk dat als je zonder iemand oefent je de oefeningen fout gaat doen.”

De motivatie om iedere dag te oefenen haalt Siem uit zichzelf. Hij merkt dat hij nu al rechter is, ondanks de korte tijd dat hij met de behandeling bezig is. Bovendien vindt hij ‘het niet echt geweldig’ dat hij als alternatief mogelijk een brace zou moeten dragen. “Liever elke dag oefenen dan een brace om”, zegt hij stellig. Annemieke staat er versteld van hoe ontzettend snel de houding van Siem verbeterd is, ondanks dat Siem niet zo’n geweldig ‘bewegingsgevoel’ heeft. Over het algemeen zijn meisjes in haar ogen motorisch beter dan jongens. Het effect zal daarom bij het ene kind groter zijn dan bij het andere. Ze noemt de oefeningen ‘fine tuning’ van de motoriek: ‘dit spiertje zus en dat spiertje zo.’

Mogelijk dat het beroep van Annemieke ook bijdraagt aan de snelle verbetering die zij bij Siem waarneemt. Als fysiotherapeute ziet zij natuurlijk heel snel wat er gebeurt in het lichaam bij het doen van oefeningen en kan ze hem op de juiste wijze bijsturen en begeleiden. Ze is ook heel alert op de zithouding van Siem. Annemieke vindt dat zijn ‘gamehouding’ zoals ze dat noemt, gecorrigeerd moet worden. Hij gebruikt daarom een balanskussen waar hij overigens zelf niet altijd blij mee is, omdat hij bij lang zitten in actieve zithouding spierpijn krijgt. Maar dat heeft hij graag over voor een rechtere rug!

Door Anja Akkermans