“Het hoeft geen pijn te doen” – een ervaringsverhaal

vertelde de scoliose-fysio

Ik ga al jaren naar één fysiopraktijk en naar dezelfde fysiotherapeute. Maar sinds kort ben ik door de liefde vaker ook wat verder van huis. Ik besluit om daar in de omgeving ook een fysio te zoeken. Meer als back-up voor als het nodig is. Op advies van mijn huidige fysio ga ik daarnaar op zoek voordat de nood aan de man is. Dan weet ik in ieder geval waar in naartoe kan als het nodig is. Slim plan en het pakte nog beter uit dan ik kon voorzien.

Want eind 2021 zit ik per ongeluk bij een fysiotherapeute die is gespecialiseerd in scoliose. Ik wist niet eens dat het bestond! Mijn huidige fysio ook niet. Maar de scoliose-fysio vertelde dat er ook nog niet heel veel scoliose-fysiotherapeuten zijn in Nederland, hooguit 30. Wat een geluk, want ik heb gegoogeld naar de dichtstbijzijnde fysio en kwam uit bij een scoliose-fysio!

Ik kwam hier ook pas achter tijdens de intake en die intake zette even alles wat ik dacht te weten over mijn rug op zijn kop. Ik vertelde dat ik wekelijks naar de fysio ga voor nekpijn, hoofdpijn en pijn in mijn bovenrug. “Het hoeft geen pijn te doen” vertelde de scoliose-fysio. Maar? Ik heb bijna dagelijks pijn. Hoe dan? De scoliose-fysiotherapeute wist meteen de pijnpunten te benoemen. Ze legde uit dat ik door bepaalde oefeningen de druk van mijn bochten kon halen en het plan is om de andere kant van mijn rug te versterken. Oefeningen die praktisch zijn en speciaal voor mijn rug werken.

De oefeningen kan ik tijdens mijn yoga routine al toepassen, ideaal! Oefeningen hebben ook meteen baat, ik heb minder hoofdpijn. Ik durfde niet te vroeg te juichen, maar het klopt. We zijn twee maanden verder en ik heb minder hoofdpijn. Ze vertelde dat de progressieve scoliose die ik heb geen pijn hoeft te toen en nu zeker nog niet. Dat ik pas pijn hoef te krijgen als ik ouder word (lees 60+), maar nu niet. Ze vertelde dat doordat ik elke week weer losgemasseerd werd het eigenlijk dweilen met de kraan open was, omdat mijn rug steeds weer vast kwam te zitten. Ik heb tenslotte niet voor niks een scoliose. De scoliose-fysiotherapeute legde uit wat dan wel werkte. Ik was totaal verbijsterd. Maar het werkt! Waarom ik dit deel? Is om je op de hoogte te brengen van het feit dat er fysiotherapeuten bestaan die gespecialiseerd zijn in scoliose! Doe er je voordeel mee.

www.houhetluchtig.nl

Door Fenna van Kerckhoven