Lysanne is geopereerd in Zwitserland

Lysanne is bijna 16 jaar en vrijwel haar hele leven al bekend met scoliose. Ze is tien jaar geleden in Zwitserland geopereerd. Waarom? Dat lees je in dit interview.

Je bent geopereerd in Zwitserland. Kan je hier meer over vertellen?

Klopt, mijn operatie in Nederland is mislukt. Dit was in 2006. Ze hebben pinnen in mijn rug gezet, maar deze zijn kort daarna losgesprongen. Mijn ouders zijn na de operatie in Nederland in contact gekomen met een ander gezin. Mijn ouders hebben een foto naar ze gestuurd. Zij hebben de foto’s aan de arts in Zwitserland laten zien. Wij werden direct opgeroepen, omdat het er volgens de arts erg slecht uitzag. De arts zei dat hij mij kon helpen, en wij hebben toen besloten om mij in Zwitserland te laten opereren. Dit was in 2009. Ik werd voor 3,5 maand opgenomen en ik heb twee lange operaties ondergaan. De eerste operatie duurde 8 uur, en daarin hebben ze in mijn hoofd een halo-tractie gemaakt. Hier werden gewichten aan gehangen, waardoor vervolgens de rug recht zou trekken. Ik ben in 2014 nog een keer geopereerd aan mijn nek, omdat deze ook scheef stond.

Wat was er positief en negatief aan een operatie in Zwitserland?

Het positieve is dat ik bijna alles weer kan doen. Ik zit gelukkig ook niet in een rolstoel. Ik kan paardrijden, naar school gaan, lopen, fietsen, eigenlijk bijna alle normale dingen wel. Het nadeel is dat ik elk jaar naar Zwitserland moet voor een controle. Het is een ander land met een andere taal, waardoor communiceren erg moeilijk voor mij is. Ik kan helaas ook niet zo snel medisch advies vragen aan mijn arts. Ik ben dankbaar dat ik in Zwitserland geopereerd ben. Ik zou het zo weer overdoen.

Wat heb je aan de operatie overgehouden?

Ik heb veel aan mijn operatie overgehouden. Ik heb een zwakke rug, omdat er tijdens de operatie in Nederland nepbot is geplaatst. Het nep-bot zorgt ervoor dat je niet meer zo makkelijk groeit. Ik heb last van vastzittende spieren en een lichte zenuwbeschadiging, waardoor mijn rechterpupil kleiner is dan mijn linkerpupil.

Hoe gaat het nu?

Het gaat goed. Ik heb af en toe echt ontzettend last van mijn rug, maar ik ben ook dankbaar voor mijn scoliose. Ik heb lieve mensen leren kennen, zoals Lara-Karlijn en vele anderen.

Door Lara-Karlijn Elsman