Prinses Eugenie wil anderen inspireren

In The Daily Telegraph van 22 september 2018 vertelt de Engelse prinses aan journalist Danielle Sheridan, net als zij scoliosepatiënt, wat het met haar deed toen ze de diagnose kreeg.

“Het sloeg in als een bom” zegt de stralende jonge vrouw die vorig jaar met haar grote liefde trouwde, in een speciaal voor haar ontworpen jurk met een diepe V op de rug die haar litteken open en bloot liet. “Ik was pas elf jaar toen ze me vertelden dat ik een zware operatie moest ondergaan.” Opeens was ze ‘anders’ dan andere kinderen en ze zag erg op tegen het onbekende. Tegenover de buitenwereld liet Buckinham Palace weten dat de princes een ‘kleine operatie’ moest, maar volgens de prinses was dat niet de hele waarheid. De operatie nam acht uur in beslag en daarna duurde het nog een hele tijd voor ze weer buiten kon gaan spelen. Het maakte haar boos en verdrietig.

De nu 28 jarige zegt: “Littekens laten zien wat mijn lichaam heeft moeten verduren. Ze laten ook zien dat ik zowel lichamelijk als in mijn hoofd sterk moest zijn. Nu laat ik trots mijn rug zien en wil daarmee zeggen tegen andere scoliose patiënten dat scoliose geen stigma hoeft te zijn.“ Danielle kende Eugenie van school en had bewondering voor haar. “De prinses onderging dapper de operatie, terwijl ik gedurende mijn tienerjaren die vervelende brace droeg en bang werd gemaakt met het vooruitzicht op een operatie die me zou opzadelen met een lelijk litteken. Ik had veel last van mijn brace, ik kreeg blaren op mijn heupen, kon ’s nachts slecht slapen tenzij ik doodstil bleef liggen.”

Voor Eugenie kwam een abrupte ommekeer in haar zorgeloze leventje van spelen, wintervakanties en wereldreisjes. Ze maakte zich enorme zorgen over hoe het zou gaan na de operatie. Zou ze er anders uitzien, zou ze nog kunnen skiën, sporten en naar school gaan. Zou ze achter raken op haar leeftijdgenootjes. Na de operatie moest ze tijdelijk een nekbrace dragen en heel voorzichtig bewegen. Toen ze weer naar school ging moest ze nog steeds opletten geen verkeerde bewegingen te maken. Maar de belofte van haar orthopeed, dat het allemaal goed zou komen, kwam uit. Ze is niet altijd zo open geweest over haar scoliose. “Ook ik” laat de journaliste weten “deed er als tiener alles aan om mijn brace te verbergen, ik wilde niet anders zijn dan anderen.” Op den duur werd dat minder en ook Eugenie laat nu haar litteken zien aan anderen die hetzelfde meemaken als zij. Zoals dat kleine meisje in het ziekenhuis, vlak na haar operatie. “Ik liet haar mijn rug zien. Eerst werden haar ogen heel groot en toen verscheen er een glimlach op haar gezicht.” Ze heeft die kracht en trots ook te danken aan haar moeder Fergie, die altijd lastige dingen weet om te zetten in iets positiefs. “Ze heeft me enorm gesteund en als ze iemand ontmoette met scoliose dan vertelde ze altijd dat haar dochter geopereerd was en nu een mooi rechtop staat.” Toen Eugenie ging praten met de ontwerpers van haar trouwjurk, liet ze weten dat haar litteken zichtbaar moest zijn, dat de rug van de jurk de blikvanger moest worden. Ook als dat betekende dat ze dan geen sluier kon dragen. Tegen al die jonge vrouwen die, mede dankzij social media, onder druk staan om er perfekt uit te zien, wil ze zeggen: “Je bent prachtig zoals je bent. Je hart bepaalt wie je bent en niet hoe je er uit ziet.” Daar maakt de prinses zich sterk voor door ondere anderen te laten zien dat je trots kunt zijn op je lijf, ook al draag je de littekens van een zware operatie.

Door Annelies van der Sanden