Rugprotector helpt geopereerde scoliosepatiënten

Eind augustus publiceerde het UMC+ in Maastricht een persbericht over de rugprotector. Volgens het ziekenhuis blijkt deze rugprotector, die uit de hippische sport afkomstig is, een goed alternatief te zijn voor een gipscorset voor jonge scoliosepatiënten die geopereerd zijn. De afdeling orthopedie van het UMC+ heeft in samenwerking met Sir Lancelot Horse Sports BV een speciale brace gemaakt voor deze specifieke groep patiënten, die (postoperatief) voldoende steun en comfort geeft.

Het ziekenhuis schrijft in het persbericht dat de kinderen tot voor kort na een scoliose-operatie gedurende twee tot drie maanden een gipscorset droegen. Orthopedisch chirurg in opleiding Joep Kitzen: “Die kinderen hadden net een zware operatie achter de rug, en we wilden ze eigenlijk niet nog meer ‘pesten’ met een gipscorset. De postoperatieve rugprotector is een prima alternatief gebleken.”

De rugprotector, ook wel NEXTONE genoemd, wordt voor de operatie aangemeten, geeft voldoende steun direct ná de operatie en kan comfortabel worden gedragen. Een bijkomend voordeel van deze rugprotector is dat hij ook veilig gebruikt kan worden bij het hervatten van (voor de geopereerde rug potentieel gevaarlijke) activiteiten als paardrijden en skieën.

De aanschaf van de rugprotector valt, zo schrijft het UMC+, binnen de vergoeding voor de operatieve behandeling van idiopatische scoliose en levert voor de patiënt derhalve geen extra kosten op. Eind augustus waren er zo’n zestig kinderen met de rugprotector behandeld, tot grote tevredenheid van zowel de patiënten als de operateurs.