Slaap en Scoliose

Kleinschalig onderzoek naar slaap en scoliose

In 2016 deed Slaapfysio Hidde Hulshof een kleinschalig onderzoek naar slaap en scoliose. Deze resultaten zijn in Wervelingen en tijdens de jubileumbijeenkomst Scoliose in the Picture op 5 november 2016 gepresenteerd. Een aantal mensen met scoliose droegen ‘s nachts een Slaap ID, wat onder andere hun houding in bed in kaart brengt. Hieruit bleek dat er ‘s nachts weinig gedraaid wordt en dat op de rug slapen een voorkeurshouding is. De SlaapFysio heeft als doel aan de hand van zo’n meting advies te geven over een juiste slaaphouding en ondersteuning van matras en kussen. Maar eigenlijk is nog belangrijker om beter in kaart te brengen hoe het zit met de slaapkwaliteit en slaaphouding van mensen met scoliose en of hier misschien met een aanpassing in houding ook een verschil kan worden gezien.

Aangepaste slaaphouding zorgt voor verbeterde houding overdag

José Gernaat is ergotherapeut, met een focus op problemen met de slaaphouding. Ze heeft zowel bij ouderen als in de gehandicaptenzorg gezien hoe een verandering in de slaaphouding kan zorgen voor een betere houding overdag en een vermindering van de klachten bij scoliose. Een andere slaaphouding is bij deze groep te trainen, maar ook bij mensen die zelf draaien in hun slaap.

Het belang van de slaaphouding

Goede slaap kan je functioneren overdag beïnvloeden. En een goede slaaphouding kan zorgen dat fysieke klachten afnemen en iemand zich overdag beter voelt. We weten bijvoorbeeld dat bij nek en rugklachten een aangepaste slaaphouding effect kan hebben. Vanuit Slaapfysio zien we dat door een bepaalde aanpassing in houding klachten verminderen. Dus is het ook interessant om te onderzoeken of de invloed van de slaaphouding bij scoliose bij ouderen en in de gehandicaptenzorg, ook te zien is bij normaal bewegende mensen.

Enquête over slaapgedrag

Hoe willen we nu dit in kaart gaan brengen? We beginnen met een enquête die is samengesteld in samenwerking met Hidde Hulshof (SlaapFysio), José Gernaat (ergotherapeut) en Jana Spierings (Stichting I love my back). Hierin worden specifieke vragen over jouw scoliose en je slaaphouding gesteld. Door het invullen van de vragenlijst krijg je zelf al meer inzicht in je slaapgedrag. Hierna willen we dit verder onderzoeken aan de hand van een Slaap ID, waarmee je slaaphouding in kaart wordt gebracht. Mocht je het interessant vinden verder deel te nemen aan deze enquête en onderzoek, dan kan dit via deze link www.ilovemyback.nl/ slaap-en-scoliose/

Door Jana Spierings