Studeren met een functiebeperking

In de wet gelijke behandeling is geregeld dat het onderwijs toegankelijk moet zijn voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Hiervoor bestaan allerlei regelingen die ondersteuning bieden bij het volgen van een studie. Dit kan geregeld zijn in de vorm van bijdragen voor extra noodzakelijke kosten, hulpmiddelen of vervoer naar de opleiding.

Toen ik ging studeren, heb ik met een aantal overwegingen te maken gekregen. De belangrijkste was uiteraard mijn studiekeuze. Doordat ik in een rolstoel zit en fysiek beperkt ben, heb ik bewust een aantal studies uitgesloten. Mijn interesse heeft altijd gelegen in de richting van de gezondheidszorg. Ik heb gekozen voor een studie die fysiek niet te veel van mij zou vragen, zowel tijdens mijn studie als later op het werk. Hierbij kun je denken aan de hoeveelheid tijd die je eventueel doorbrengt op het laboratorium, eventuele patiëntenzorg en stages waarbij fysieke inspanning vereist is. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op farmacie, een studie die in mijn interessegebied ligt en die ik fysiek goed aan kan. Een andere overweging die mogelijk mee kan spelen bij het maken van een studiekeuze is het vervoer naar de opleiding als reizen met het openbaar vervoer geen optie is. Voor mij is het mogelijk geweest om taxivervoer te krijgen naar mijn opleiding totdat ik zelf mijn rijbewijs had. Ik reis nu met een aangepaste auto en dit is echt een uitkomst. Een andere mogelijkheid is om zelfstandig te gaan wonen. Er zijn speciale woningen (met zorg) voor mensen met een beperking. Afhankelijk van de eigen wensen zijn er verschillende mogelijkheden.

Uiteraard is de toegankelijkheid tot de opleiding zelf een belangrijk vereiste om je studie goed te kunnen volgen. In mijn geval is dat geen probleem. Dit is ook in de wet geregeld, maar toch zullen er altijd situaties voorkomen waarbij dat niet zo is. Zo komt het wel eens voor dat een lokaal niet bereikbaar is door afwezigheid van liften. Samen met de docent kan hier meestal wel een goede oplossing voor worden gezocht, zoals het verplaatsen van het college naar een ander lokaal. Met af en toe hulp van medestudenten en creatieve oplossingen is er veel te regelen.

Een goede tip is om naar de open dagen te gaan van een studie zodat je de gebouwen en faciliteiten kunt verkennen. Daar kun je vaak ook in contact komen met een studieadviseur met wie je eventueel een gesprek kunt aanvragen. Zij zijn vaak bereid om mee te denken over verschillende oplossingen en hebben misschien al eerdere ervaringen gehad met een student met een beperking.

Het is uiteraard een goede zaak om reëel te zijn over je mogelijkheden. En natuurlijk is elke persoon anders en spelen er voor ieder verschillende overwegingen mee, voor de een zwaarder dan de ander. Het belangrijkste is dat je op de hoogte bent van wat er allemaal mogelijk is, want dat is vaak veel meer dan je denkt (al dan niet met de nodige aanpassingen). Dus ik zou het iedereen aanraden om vooral op verkenning te gaan. Dit kun je doen door rond te snuffelen op het internet (fora en dergelijke), gesprekken te voeren met verschillende instanties en met andere mensen in een soortgelijke situatie. Dit in combinatie met genoeg wilskracht brengt je zeker weten een heel eind op weg!

 

 

Door Moska Hassanzai