Verdraaid lastig – Herfst 2018

De zwoele zomer is helaas voorbij en dat betekent dat de scholen en het harde werken weer begonnen is. Vorig nummer werd de vraag ‘’Ik wil graag de stap zetten om op mijzelf/op kamers te gaan wonen. Hebben jullie tips hoe ik dit aan moet pakken? Ik moet dan natuurlijk ineens huishoudelijke dingen gaan doen maar hoe doen jullie dit met energie en met pijn?’’ gesteld waar verschillende praktische reacties op kwamen:

Bij mij gaat het allemaal hartstikke goed, ik heb nergens last van en wordt niet beperkt.
Niels

Ik heb een vrij grote kamer en probeer iedere week in ieder geval stof te zuigen. Ik merk dat als ik het bijhoud het een minder grote klus is en ik er ook niet zo tegen op zie om eraan te beginnen.
Ilona

Ik heb het geluk dat mijn ouders mij willen helpen, met de was bijvoorbeeld.
Eva

Heb je je rust nodig en hoef je niet iedere avond uit, dan is het misschien handig om goed te kijken waar je op kamers gaat. In het centrum van een studentenstad zou ik dan niet aanraden. Als je gaat hospiteren stel dan ook vragen over wat jij belangrijk vindt in een huis.
Regina

Bekijk goed hoe het zit met verzekeringen en wat je qua kosten kwijt bent. Het scheelt om je vaste lasten naar boven af te ronden zodat, als je een tegenvaller hebt, je iets achter de hand hebt.
Niek

Doseren! Ikzelf vind dat de beste manier. Bijvoorbeeld: klaar met stofzuigen? 10 minuutjes zitten/liggen. Afwas gedaan, 5 minuten rust. Dus afhankelijk van de zwaarte van het klusje, neem je meer of minder rust. Denk niet na het zuigen: het valt wel mee, ik doe ook nog wel even de badkamer. Dan loop je het risico dat je de rest van de dag geen energie meer hebt. Dus, doseren!
Annemie Bergers

Maak het jezelf niet te moeilijk. Zo gooi ik regelmatig wasjes in de droger en ga ik liever met een lichte Swiffer rond dan een zware stofzuiger. Fietstassen zijn een aanrader voor je boodschappen. Eerst op kamers is een goede eerste stap. Dan hoef je niet meteen een heel huis in je eentje schoon te houden en kun je misschien je huisgenoten nog eens om hulp vragen.
Elaine de Jonge

Zelf ga ik ook na iedere klus even rustig zitten op de bank, strijken, langer dan een uur is al teveel, achter de naaimachine zitten, niet langer dan een uur, dan ga ik om een andere houding aan te nemen even een blokje om met de hond, het wandelen doet me dan goed.
Miriam Hilgersom