Verdraaid lastig & Zwangerschap

Zwangerschap, een actueel onderwerp in mijn vriendinnengroep. Een volgende stap in je leven, waar je misschien als klein meisje al van hebt gedroomd. Waar de eerste kleintjes al onderweg zijn, is de andere helft van mijn vriendinnen (waar ik overigens zelf ook toe behoor) nog écht aan het genieten van het leven. Zelf voel ik totaal niet de behoefte om nu een kindje te mogen krijgen. Misschien komt dit wel door mijn werk en ben ik blij dat ik na een dag met 30 kinderen ’s avonds rustig van mijn warme koffie op de bank kan genieten. Toch ben ik ook dat kleine meisje geweest met de droom om vroeg moeder te mogen worden. Iets wat een grote wens is, maar niet altijd vanzelfsprekend hoeft te zijn. De angst dat het lichamelijk een zware opgave wordt, speelt hier ook in mee; hoe zal dit gaan? Kan ik nog wel werken? Is het een te grote belasting voor mijn lichaam? Kan je er wel ‘echt’ van genieten?

Op social media is de volgende vraag gesteld:
“Hoe heb je de zwangerschap in combinatie met je scoliose ervaren?”
Daarnaast deelt Marijke te Hennepe haar persoonlijke zwangerschapsverhaal met ons.

Social media

• Ik wist destijds nog niet dat ik scoliose had

• Hier bijna volledig vastgezet. 3 pijnloze zwangerschap- pen waarvan 1 met een keizersnede onder narcose (ruggenprik kan niet) en 2 natuurlijke bevallingen zonder pijnmedicatie. Ik had wel weer andere kwalen, maar van mijn rug totaal geen last gehad.

• Ik vond het best zwaar.

• Ik heb een geopereerde scoliose (nog steeds 50 graden) en heb 2 zwangerschappen en 2 bevallingen meege- maakt. Heb gelukkig geen last gehad van mijn rug. Kon alleen tijdens de bevalling geen ruggenprik krijgen, dus ben zonder pijnstilling bevallen. Verder kreeg ik tijdens het persen mijn kin niet op de borst, maar verder…

• Momenteel 5 maanden zwanger van mijn eerste, vorig jaar augustus pas geopereerd aan een bocht van 50 graden. Tot nu toe verloopt alles goed en heb ik eigenlijk amper last van mijn operatie. Hoe de rest verloopt, zullen we nog moeten afwachten.

• 3 zwangerschappen en zonder pijnstillers bevallen. Ik heb genoten van de zwangerschappen en had zelfs minder pijn als ik zwanger was.

• Geopereerd van L4-S1 en nu zwanger van de 2e. Ik heb veel last van mijn bekken maar dat is niet zo verwonderlijk aangezien het S-gewricht daar onderdeel van is. Ik ben heel goed hersteld van mijn eerste zwangerschap en bevalling en was er daarna zelfs beter aan toe dan ervoor! Dus ik heb nu al zin in herstellen na deze bevalling.

• 2x zwanger geweest en 2x totaal nergens last van gehad Bij de eerste gewoon bevallen zonder problemen. Bij de tweede moest er een spoed-keizersnede komen en dat was erg spannend. Ik heb een operatie gehad en ik zit vanaf L3 tot en met th3 helemaal vast. Dus een ruggenprik was nogal een uitdaging om te zetten tijdens de persweeën. Maar gelukkig had ik een goede anesthesist en kreeg hij het voor elkaar om naast mijn litteken de prik te zetten, zodat ik toch bij de bevalling kon zijn en niet onder narcose hoefde.

Door Ilona van Dijk