Welk matras past bij jou?

Vanuit het onderzoek “Slaap bij Scoliose” werden vragen door deelnemers gesteld over het verschil in alle type matrassen. Zoals het eerste gedeelte van het onderzoek uitwees is het nog lastig vast te stellen welk type matras het meest geschikt is voor iemand met een scoliose.

Wat zijn in het kort de verschillen tussen de meest gebruikte matrassen? We onderscheiden verschillende soorten matrassen. Bekende soorten matrassen zijn de pocketvering (of binnenvering), koudschuim, traagschuim, gel en latex matrassen.

Pocketveer matras

De pocketveer matrassen bevatten allemaal een kern van veren met daar bovenop schuim als afdeklaag. De veren zijn spiraalvormig gesponnen staaldraden die al dan niet onder spanning (ingedrukt) in een zakje (pocket) worden geplaatst. Door ze in een pocket te plaatsen kunnen de veren onafhankelijk van elkaar bewegen en kunnen ze plaatselijk, daar waar nodig, ondersteuning bieden door tegendruk te geven aan het gewicht van het lichaam. Een veer die onder spanning in de pocket geplaatst wordt, noemen we een actieve veer. Een actieve veer zorgt voor meer tegendruk dan een standaard veer waardoor deze meer steun geeft. Een matras met pocketveren heeft afhankelijk van de dikte van de veren verschillende zones voor schouders, lendenen en heupen. De luchtcirculatie bij pocketveer matrassen wordt doorgaans betiteld als goed, maar dit is volkomen afhankelijk van wat voor soort schuim er als afdeklaag bovenop de pocketveer kern komt.

Schuim matras

Matrassen kunnen ook zonder (pocket) veren gemaakt worden. Ze bestaan dan volledig uit schuim: een volschuimmatras. Omdat ze de tegendruk missen van een pocketveer, ondersteunen ze gemiddeld genomen minder. Volschuim- matrassen zijn echter uitstekend te combineren met lattenbodems. Dit type bodem kan de ondersteuning van de rug op zich nemen.

Het eerste voorbeeld van een volschuim matras is de koudschuim matras. Deze wordt ook wel HR-schuim genoemd. HR staat voor high resilience, ofwel hoge veerkracht. De HR wordt met een getal aangeduid. Hoe hoger dit getal, hoe hoger het soortelijk gewicht (=materiaal per kubieke meter) en hoe hoger de veerkracht is. Koudschuim ventileert goed vanwege een opencelstructuur. In de matras kunnen zones aangebracht worden die de vorm van het lichaam ondersteunen. De zonering gebeurt op basis van perforatie en profilering van het materiaal.

Traagschuim wordt ook wel visco-elastisch schuim of NASA-schuim genoemd. Het materiaal is gevoelig voor gewicht en temperatuur. Door lichaamswarmte en lichaamsgewicht van degene die erop ligt, zakt het matras in naar de vorm van het lichaam. Het biedt daardoor een uitstekend comfort. Traagschuim vormt zich het beste naar je lichaam, maar veert niet actief (lees: traag) waardoor het geen steun geeft. Vanwege de gevoeligheid voor gewicht zakt het zwaarste punt van het lichaam, de heupen, het diepste weg in de matras. Het breedste gedeelte van het lichaam, de schouders, mist het gewicht om in traagschuim weg te kunnen zakken. Daarbij stimuleert veerkracht het draaien gedurende de nacht naar een andere slaaphouding. Aangezien traagschuim geen actief veerkrachtige eigenschappen bezit, kan het dus zijn dat je op een dergelijk matras te weinig draait. Om het gebrek aan ondersteuning te compenseren zijn er speciale bedbodems ontwikkeld, zogenaamde schotelbodems.

Latexmatras

Latex matrassen zijn schuimmatrassen van natuurlijke latex (het sap van de rubberboom) en/of synthetische latex. In bijna alle gevallen betreft het een combinatie van natuurlijk en synthetisch latex. Slechts enkelen zijn in staat om matrassen te maken van 100% natuurlatex. Latex is veerkrachtig en soepel materiaal waardoor het zowel een goede ondersteuning biedt voor de rug alsook veel comfort biedt doordat het gemakkelijk aansluit bij de contouren van het lichaam. Latexmatrassen zijn relatief zwaar en daardoor lastiger om te tillen. Synthetisch latex kan daarbij warm en broeierig aanvoelen. Natuurlatex daaren- tegen kan juist zeer goed vocht (transpiratie) verwerken en ventileert uitstekend. Natuurlijk latex is daarbij erg soepel en veerkrachtig materiaal en is daarmee beter dan synthetisch latex.

Mocht je vragen hebben over jouw persoonlijke slaapomstandigheden, dan kun je contact opnemen met info@slaapfysio.nl. Deze mail wordt beantwoord door Hidde Hulshof, slaapfysiotherapeut bij SlaapFysio.

Door Hidde Hulshof