Werveldingen 4 YOU – Winter 2021

Hoi allemaal!

We zijn alweer aanbeland in de winter van 2021-2022, wat gaat dit jaar snel hè? Ook voor deze editie van Werveldingen4You hebben wij hard ons best gedaan om een bomvol blad te leveren! Nynke heeft een column geschreven over haar favoriete dingen in de winter. Lara Karlijn vertelt weer een verhaal over haar werk als au pair in Amerika en ze heeft polls aan jullie voorgelegd. Benieuwd naar de reacties? Blader dan snel door. Liza vertelt over hoe zij scoliose terugziet in de fotojournalistiek, best interessant en herkenbaar. Pak een lekker warm drankje, en wij wensen jullie veel leesplezier!

Scoliose in de fotojournalistiek

DOOR LIZA TRAP

Ik hou zelf heel erg van fotograferen, en ik leer er op de School voor Journalistiek in Utrecht veel technieken voor. Ik vind het zo cool om dingen extra onder de aandacht te brengen door er een foto van te maken. Jij kan helemaal zelf bepalen wat je wilt uitlichten in een foto. Jij hebt de regie in handen. Iedereen kan ook fotograferen, naar mijn mening.

Naarmate ik langer journalistiek studeer, valt het mij op dat er steeds meer ‘curves’ worden gebruikt in de fotojournalistiek. Zoals bij de foto hiernaast van de Nederlands-Argentijnse fotograaf Richard Koek, die nu voor een lange tijd in New York woont. Koek’s foto’s zijn voor mij een inspiratie, vooral omdat hij het dagelijkse straatbeeld van New York fotografeert. Zoiets simpels, iets wat je dagelijks tegenkomt, maar doordat je door zijn lens meekijkt naar New York wordt het speciaal. Zelf heb ik een paar jaar geleden een fotoshoot gehad met Anja den Bok. Het was een scolioshoot, en zij heeft dit naar mijn mening heel goed in beeld gebracht. Ze heeft echt extra aandacht besteedt aan scoliose, deels omdat ze zelf ook scoliose heeft. Dit vind ik erg bijzonder en inspirerend.

Afgelopen jaren is ‘bodypositivity’ een heel groot ding geworden. Zo ook in de fotografie. Het gaat om houden van je lichaam. Alle lichamen zijn mooi, maakt niet uit of je nou wat voller of juist heel slank bent, of dat je bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar scoliose hebt. Iedereen is mooi zoals ’ie is. Wees zelfverzekerd, want je mag het laten zien, en misschien inspireer je er ook zelfs nog andere mensen mee! Wees dus maar trots op jezelf en geef je lichaam liefde, want dat verdient het!

De winter komt eraan!

DOOR NYNKE DE VRIES

Als je mensen vraagt naar hun favoriete seizoen, zeggen de meesten de zomer. Ik weet zelf niet zo goed wat mijn favoriete seizoen is, want in mijn ogen heeft elk seizoen zijn eigen leuke dingen. Vorig jaar was de winter fantastisch, aangezien er sneeuw lag, maar wie weet of dat dit jaar weer zo is? Ik heb een paar favoriete dingetjes voor de winter:

Thuiskomen

Hoe gek dat misschien klinkt, vind ik thuiskomen van buiten heel erg leuk. Als ik terug van school kom en het is koud geweest buiten, dan vind ik het heerlijk om in een verwarmde woonkamer terug te komen. Dan drink ik wat warme chocomelk en geniet ik even van het momentje warmte.

Sneeuw

Dit is misschien een beetje basic, maar ik was zo verrast van alle sneeuw vorig jaar dat ik vergeten was hoe leuk het is. Sleeën en vooral schaatsen. Ik kon op het Veluwemeer schaatsen en dat vond ik echt geweldig, ook al kreeg ik er wel last van mijn rug van. Het is een pijn die ik krijg als ik te lang dezelfde houding aanneem, wat jammer is, maar waar ik wel een beetje aan gewend ben. Sneeuw en ijs zijn gewoon heel erg leuk!

De leuke dingen

Ik heb het gevoel dat er altijd leuke dingen gebeuren in de winter. Je maakt nieuwe herinneringen, vooral als er sneeuw ligt. Vorig jaar ben ik samen met mijn zus door het ijs gezakt met onze schaatsen, niemand hielp ons echt, maar dat was eigenlijk ook wel leuk aangezien we onszelf moesten redden. En ik ging samen met een paar vrienden staand op onze sleeën van een heuvel af snowboarden. Nou zeg ik niet dat er sneeuw en ijs nodig zijn voor een leuke winter, maar het maakt een gewone winter net wat specialer. Ik wens iedereen ook zo’n fijne winter toe!

 

Polls

DOOR LARA KARLIJN ELSMAN

Hoe ervaar je jouw rug in de koudere tijd?
Fijn 20% – Niet fijn 80%

Heb jij sneller last van je rug in de winter of zomer?
Winter 70% – Zomer 30%

Kleed jij je anders in de winter door je rug?
Ja 60% – Nee 40%

Ben jij bang om te vallen in de sneeuw of op het ijs?
Ja 90% – Nee 10%