Werveldingen 4 YOU – Zomer 2022

Deze keer een wat minder gevulde Werveldingen4You, want onze redactieleden zijn druk bezig om examens te maken! Deed jij ook examen dit jaar? De jeugdredactie hoopt dat je het goed deed! Je mag trots op jezelf zijn nu alles achter de rug is, of het nou goed of minder goed ging. Nu een feestje bouwen met je familie en vrienden! Lara Karlijn heeft polls op haar Instagram @scoliose.nl geplaatst. Ben jij ook benieuwd wat eruit is gekomen? Ook heeft ze antwoorden op de scoli-vraag van deze editie. Daarnaast komt Lara’s au pair-avontuur bijna tot een eind, ze vertelt over hoe het afgelopen jaar is geweest. Liza vertelt over haar freelancewerk dat ze voor school doet, en misschien gaat ze ook wat extra’s doen voor Wervelingen. Je leest het allemaal in haar artikel. Ook is Liza ingegaan op een artikel van Nu.nl over stress bij examenleerlingen, wat voor invloed heeft scoliose daarbij?

Heel veel leesplezier!

 

Niet geschoten is altijd mis – Door Liza Trap

Het einde van mijn tweede jaar Journalistiek nadert, en ik begin steeds meer rust te krijgen. Ik heb ondertussen mijn propedeuse behaald en mag nu zeker weten door naar het derde jaar, het bleef nog even spannend. Ik ben nu druk aan het solliciteren bij verschillende opdrachtgevers om freelancewerk te gaan doen. Zo mag ik binnenkort radio presenteren bij de regionale omroep WEEFF (Hoorn en omgeving) en verslag doen van een concert voor Lust For Life Magazine, een muziekblad. Ook heb ik gesolliciteerd bij het Jeugdjournaal, misschien zien jullie mij binnenkort wel als presentatrice.

Ik merk dat er de laatste tijd veel druk op mij heeft gestaan door deadlines te moeten halen, maar het gaat steeds een stukje beter. Je moet nou eenmaal door als je dingen wilt halen, maar wel in je eigen tempo. Uit de dingen die ik de aankomende tijd ga doen, haal ik heel erg veel positiviteit en plezier. Ik ben ook aan het werken aan een workshop fotografie voor Wervelingen en ik ben heel benieuwd hoe mensen dat zouden vinden. Je kunt namelijk met je smartphone al heel mooie foto’s maken. Er zijn zelfs World Press Photos gemaakt met een normale smartphone. Die zou je zelf ook kunnen maken, als je maar de goede instellingen gebruikt.

Corona, school en scoliose

Op Nu.nl stond een artikel over het feit dat er nu na corona veel onzekerheid is ontstaan bij leerlingen over hun schoolresultaten. De VO-raad en actiegroep LAKS denken dat zij bij hun vervolgopleiding de gevolgen zullen ondervinden van onderwijs in coronatijd. Veel leerlingen hebben vertraging opgelopen en kampen met motivatie- en concentratie- problemen. Er zijn daarom al kleine versoepelingen doorgevoerd voor de examenleerlingen: ze mogen een extra herkansing doen en ze mogen examens verspreiden over verschillende tijdvakken. Het maakt hun diploma gelukkig niet minder waard, deze versoepelingen. Leraren valt het op dat ondanks deze versoepelingen leerlingen het nog spannender vinden om examens af te leggen dan in de afgelopen jaren. Ik kan mij voorstellen dat scoliose nog een extra tegenslag is met examens. Als je lang moet zitten tijdens je examen is het fijn om een speciale scoliosestoel of ergonomische stoel aan te vragen, maar dat is sowieso al een extra moeite. Daarnaast als je lichaam al onder spanning staat door de prestatiedruk, word je sneller vermoeid en als je scoliose hebt komt dat net even harder aan allemaal. Je lichaam moet al die spanning opvangen en verwerken. Als je examen gaat doen, of hebt gedaan, neem dan goed rust voor jezelf, probeer een ritme op te bouwen. Dit gaat echt helpen omdat je lichaam daar ook aan gewend raakt en dan beter functioneert.

hey hi!

Ik woon op dit moment al bijna tien maanden in Chicago, Illinois. Het is hier ontzettend fijn, maar over negen weken reis ik alweer terug naar Nederland. Gosh, wat is de tijd voorbij gevlogen. Ik doe enorm veel leuke dingen, maar ben toch het meest happy met de hockey. Ik kan hier mezelf zijn, mijn scoliose maakt niemand wat uit en er hangt een fijne sfeer. Er zijn zelfs Nederlanders waar ik enorm leuk mee kan kletsen. Heerlijk! Mijn rug houdt het ontzettend goed vol tijdens het hockeyen, maar hierna vind ik het toch altijd wel even spannend. Ik heb natuurlijk eerder meegemaakt dat ik tijdens het hockeyen voelde dat er iets mis was, waardoor ik altijd een beetje paniek blijf behouden. Het is hockeyen op hoog niveau, waardoor je niet zomaar even kunt stoppen, althans ik niet. Haha! Ik wil het liefst gewoon door hockeyen zonder gestoord te worden.

Het is geen gemakkelijk jaar geweest, maar ik ben zo trots dat ik het jaar afmaak. Mijn doorzettingsvermogen is groot geweest. Dit jaar heeft mij echt laten inzien dat ik er mag zijn, dat ik mooi ben op mijn eigen manier en dat mijn scoliose maar een deel van mij is. Ik kan zeggen dat ik nu zelfverzekerder in het leven sta en de toekomst met een lach tegemoet zal gaan. Ik heb mijzelf leren kennen, nieuwe kwaliteiten ontdekt en zoveel moois mogen ervaren. Memories for life!

-x- Lara